8. november 2007 kell 22:00

Filosoof Bergsoni ideest inspireeritud

Nõnda küsib kuraator Vappu Thurlow, keda inspireeris väljapanekut "Lõigutud aeg" koostama prantsuse filosoofi Henri Bergsoni (1859-1941) ajakäsitlus.

Näitusel osalevad Lynne Allen (USA), Annemie Bogaerts (Holland), Outi Heiskanen (Soome), Ilkka Vääti (Soome), Ingrid Ledent (Belgia), Juris Petraškevics (Läti) ja Anu Juurak, Eve Kiiler, Siim Tanel Annus, Raoul Kurvitz, Benjamin Vasserman, Ülle Marks, Marje Üksine, Ly Lestberg, Aili Vahtrapuu, Tiiu Pirsko ning Mati Veermets Eestist.

Et vaatajat Bergsoni seisukohtadega lähemalt kurssi viia, tutvustab ja tsiteerib Thurlow näituse seinatekstides 20. sajandi alguse filosoofi ideid mälust ja kestusest: "Olevik on keha seisund, mis mõjutab meid ja sunnib tegutsema. Minevik ei toimi enam otseselt, kuid võiks ja mõnes mõttes mõjutabki sellega, et paigutub praegustesse aistinguisse, millest saab nende elujõu. Hetkest, mil mälestus end sellisel viisil teostab, lakkab ta olemast mälestus ja saab uuesti tajuks."

Henri Bergsoni looming on mõjutanud paljusid kaasaegseid kunstnikke ja kirjanikke kaudselt ning otseselt. Sel näitusel teosega "Mälu kestev olemine, mis muudab mineviku olevikuks" esinev Ingrid Ledent on samuti bergsonist.

"Minu valik on muidugi meelevaldne. Aga igasugune looming on meelevaldne, muidu ta polekski looming. Iseasi, kui kaugele vaataja mulle seda näitust vaadates vastu tuleb," arutleb Vappu Thurlow, kelle arvates peaks näitusesaali siseneja leidma teoste nautimise ja nende lugude üle mõtisklemise kõrval ka aega fantaseerimiseks, oma mälus ja mõtetes sorimiseks, meenutamiseks.

Tegelikult alustas ta näituse koostamist Raoul Kurvitza maaliga "Aeg ja lugu", millel maokujulise olendi kehale on jäädvustatud inimkonna ajalugu neandertallasest kuni tänapäevani. Ka Nietzschel sümboliseerib aega madu.

Väljapaneku üks muljetavaldavamaid teoseid on Ülle Marksi kipsreljeefide seeria "Jälg", mille kunstnik tegi 1996. aastal workshop'il Ojamaa saarel ühes väikeses kivikirikus. Oma käest kipsjälgi võttes luges autor iga kord ühe palve.

Huvitav, milliseid assotsiatsioone see teos ja terve näitus "Lõigutud aeg" meis esile kutsub. Seda on võimalik kontrollida kuni 25. novembrini.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum