17. jaanuar 2008 kell 6:24

Vitsur: kui tahame uut pidu, siis peame hakkama selleks ettevalmistusi tegema

Arengufondis töötava Heido Vitsuri sõnul on Eesti majandus pidanud suurt tarbimispidu, kuid kui tahame kunagi uut pidu pidada, siis peame hakkama tema sõnul praegu selleks ettevalmistusi tegema.

Arengufondis töötav Heido Vitsur märgib Tartu Ülikooli töörühma koostatud uuringut "Eesti majanduse konkurentsivõime hetkeseis ja tulevikuväljavaated" kommenteerides: "Me oleme viimastel aastatel üht suurt tarbimispidu pidanud ja nüüd on see pidu läbi saanud. Kuid pole mõtet hakata eestlaslikult süüdlasi otsima. Kui tahame kunagi uut pidu pidada, siis peame hakkama praegu selleks ettevalmistusi tegema."

Neivelt ütleb, et Tartu teadlaste töö näitab olukorda "realistlikult", kirjutas Eesti Ekspress.

Heritage Foundationi majandusvabaduse indeksis saavutas Eesti mullu 12. koha, maailmapanga ettevõtlusega tegelemise lihtsuse pingereas olime 17. kohal, rahvusvahelise juhtimisinsti shy;tuudi IMD konkurentsivõime edetabelis pälvisime 22. positsiooni.

Need on vähetuntud väikeriigi kohta päris head näitajad, paraku esinevad siin mõned "agad". Näiteks ettevõtluse keerukuselt oleme alles 37. kohal ja finantsturgude arengult 39. kohal.

Kõige suurem mahajäämus esineb riigilt innovatsiooniabi saanud firmade osas. Eesti jääb Euroopa Liidu viiest paremast riigist maha ainult - 77 korda. Nendes riikides saab abi vähemalt iga viies firma, meil aga vaid 0,3 protsenti ettevõtetest.

Uurimis- ja arendustöö kulutused inimese kohta jäävad Eestis parematele vennasriikidele alla ligi 13 korda. Avaliku sektori hariduskulud inimese kohta olid Eestis 517 dollarit võrreldes rikaste riikide 3213 dollariga.

Hetkel kuum