Välisfirmad usuvad endiselt Eesti odavasse tööjõusse

28. jaanuar 2008, 09:20

Veel kolm kuud tagasi üritas välismaine
firma siin müügi- ja turundusjuhti värvata 7000kroonise põhipalgaga.

Kaheaastase töökogemusega soojustehnika müügijuht Allan Ild otsis eelmise aasta lõpus müügijuhitööd ning puutus kokku paljude tööandjatega nii Eesti kui ka välisfirmadest. Töövestlustest jäid Ildile meelde Eesti tööandjate kompleksid ja välisfirmade nigelad pakkumised.

Üks väliseestlasest omaniku rajatud reisibüroo otsis müügijuhti, kes pidi täitma ka turundusjuhi ülesandeid ning koolitama töötajaid, pakkudes inimesele põhipalgaks 7000 krooni. "Selle 7000kroonise palga juures rõhutati, et tegemist on ülemaksmisega," lausus Ild.

"Palgatasemete muutumine on nii kiire, et sellega ei ole jõudnud kohaneda ka meie tööandjad," tunnistas Ariko ReServi konsultant-projektijuht Kersti Aave. Välisfirmad on ikka arvamusel, et Eestist saab konkurentsivõimelise hinnaklassiga töötaja. Mõni Eesti tööandja pakub isegi rohkem palka, kuid välismaa ettevõtted kompenseerivad selle rahvusvahelise taseme, laiema haarde, koolituse ja ametireisidega.

Saksa ehituskaupade tootjale Kreisel müügijuhti värbava Saksa-Balti Kaubanduskoja finants- ja personalijuht Tiina Martsik on teinud juba mitu konkurssi ja saanud kümneid taotlusi, kuid kedagi veel välja valitud ei ole, kuna ärikultuur on teine.

Martsik ei olnud nõus väitega, et hiilgavaid kandidaate konkursile ei tule, kuna välismaalased tahavad saada müügijuhti 1000eurose palgaga. "Meie kliendid teavad, et töötajat alla 3000eurose personalikuluga kuus siit ei leia," kinnitas Martsik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2008, 09:19
Otsi:

Ava täpsem otsing