Kersti Saar • 24 veebruar 2008

Olympic võitleb rasvasemate marginaalide saamise nimel

Järsk marginaali kahanemine põhjustas Olympicule neljandas kvartalis puhaskasumi vähenemise. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kahanes puhaskasum 17 protsenti, jäädes 91,7 miljonile kroonile. Kogu aasta puhaskasumiks saadi 381,7 miljonit krooni, 5,6 protsenti vähem kui eelmisel perioodil. Aasta käive ületas siiski ettevõtte enda prognoositud 4,3 miljardit krooni, küünides 4,5 miljardini.

Analüütikute arvates on kasumlikkuse vähenemine laieneva ettevõtte puhul normaalne nähtus ning üldjuhul on langus lühiajaline. Sellele vaatamata ei oodata kohe kiiret marginaalide paranemist.

LHV analüütiku Sten Pisangi sõnul oli kasumi vähenemine negatiivne signaal. "Marginaalide osas on praegu veel vara midagi rääkida, kuid esimesel poolaastal me olulist paranemist ei oota," ütles ta. Pisangi arvates võib oodata marginaalide paranemist siis, kui uued kasiinod saavad korralikult tööle. "Agressiivne laienemine tähendab paratamatult lühiajalist kasumlikkuse kahanemist," märkis ta.

Hansabank Marketsi teatel oli Olympicu käive viimase kvartali prognoositust suurem ning kasum vastas ootustele. Siiski olid marginaalid mõnevõrra oodatumast väiksemad. Hansabank jätab ka hinnasihi samaks ehk 4,7 eurole (73,54 kr) ning soovitab aktsiat osta. "Kuigi eelmise kvartali müüginumbrid näitavad, et meie selle aasta käibeprognoos on tagasihoidlik, ei plaani me prognoosi muutmist," teatas Hansabank Markets.

Äripäeva küsimusele, kas Olympic enam uusi käibe- ja ärikasumi prognoose ei avalda, vastas juhatuse liige Andri Avila, et kontsernis on jõutud arusaamisele, et nii kiiresti kasvava ja laieneva ettevõtte puhul ei ole aastaprognooside avaldamine otstarbekas. "Maailmapraktikas ei avalda prognoose enamik avalikult noteeritud ettevõtteid, eriti need, kelle tegevus on kiire arengu faasis nagu OEG," märkis Avila.

Olympicu juhtkonna hinnangul ei saavutanud eelmise aasta ettevõtete omandamised veel täit potentsiaali. Kasumimarginaalide parandamine on kontsernil plaanis veel selle aasta teisel poolel. "Aasta lõikes on eesmärk hoida ärirentaablust ja puhasrentaablust eelmise aasta tasemel või isegi seda kasvatada," ütles Avila.

Ettevõtte sõnul mõjutas nõrka kasumit üldine hinnatõus, Olympicu ja Kristiine kasiinode uuendamisega seotud kulud ning töötasude kasv. Kogu aasta ärikasum jäi alla ettevõtte enda prognoosile - 450 miljoni asemel teeniti 433 miljonit krooni.

Olympicu käivet mõjutas laienemine ja uute kasiinode avamine. Viimases kvartalis kasvas käive koguni 60 protsenti, 802 miljoni kroonini. Eelmise aasta lõpus oli grupis 122 kasiinot, aasta varem oli neid 79.

Suvel avab Olympic kasiino Slovakkias. Eelmise aasta septembrist kaubeldakse Olympicuga ka Varssavi börsil, mis toetab OEG rahvusvahelisi ambitsioone. Avila sõnul ei ole välistatud, et minnakse edasi uutele turgudele. "Kindlasti jätkame laienemist - meie visioon on olla globaalne kasiinokomplekside operaator," selgitas Avila. Olympicu kindel plaan on panna ka Valgevene ja Rumeenia turud peagi kasumit teenima.

OEG kavatseb keskenduda nii marginaali kasvatamisele kui ka laienemise arendamisele.

"Suur rõhk on eelmisel aastal omandatud ettevõtete integreerimisel OEG struktuuriga, efektiivsuse ning marginaali kasvatamine. Samas jätkame loomulikult ka oma laienemisplaanide teostamist," selgitas Avila.

Läti kasiinoketi Admiralu Klubs ülevõtmise kohta, mis jäi soiku eelmise aasta oktoobris ning mille hinnaks pakuti 626 miljonit krooni, andis Avila selgituse: "Esialgse eellepingu põhjal jäi tehingu sõlmimine katki. Läbirääkimised jätkuvad, kuid mingeid otsuseid ei ole tehtud. Samas on Läti turul ka teisi võimalikke ülevõtmisobjekte."

Aktsionäre marginaalide vähenemine ei ehmatanud ja ettevõtte arengule vaadatakse positiivselt. "Mina vaatan asja rahulikult. See, mis praegu toimub, on emotsioonid. Majandus on korras ja asjad lähevad paika," märkis Mainori nõukogu esimees Ülo Pärnits.

Sideseadmeid müüva Haberst Infra müügijuht Aivar Praks kinnitas, et on olukorraga rahul. "Investeerin pikemaks ajaks. Kui ettevõte nii palju ellu viib ja investeerib, on olukord normaalne," kinnitas Praks.

Hetkel kuum