Sami Seppänen • 9. aprill 2008
Jaga lugu:

Vähem loba, pikem samm!

Milline on elu Eestis kümne aasta pärast, küsis president Toomas Hendrik Ilves oma aastapäevakõnes. Sellele küsimusele mul vastust pole, kuid ma tean üht asja, mis on Eestis viie aasta pärast - aastaks 2013 kasutab rohkem kui 70% inimestest mobiilset internetti.

Mobiilne internet on lähiaastate telekommunikatsiooni tähtsaim trend. Sellest on räägitud kaua, kuid käegakatsutavaks on ta muutumas alles nüüd. Internet on mobiilne, kui ta on kiire. Uued kiired võrgud ja nutikad aparaadid sillutavad selleks teed. Mobiilne internet ründab läänes ägedalt kõnet - selle asemel et sõbrale helistada, kasutame MSNi, Skype'i jm. Eesti on erakordne, sest meil kasvab ka kõneliiklus. Üks põhjus on siin püsitelefonide asendumine mobiilidega. Mis näitab eestimaalaste innovatiivsust.

Kiire mobiilne internet muudab elustiili. Põhjamaades näiteks kõnede maht enam eriti ei kasva. Mobiilne internet tungib peale nagu edukas rünnakrühm. Alternatiivsed suhtlusviisid kolivad arvutist mobiiltelefoni. Kel on telefon, jõuab kõikjale (kui tal on selleks soovi) ja kõik jõuavad temani (kui ta annab selleks võimaluse). Nüüd on võimalik teha ära kogu töö seal, kus see tegijale kõige rohkem sobib.

Üks reklaamiagentuuri juht kurtis, et disainerid eelistavad püsivale töökohale hoopis distantstööd ja seda näiteks Austraaliast, Brasiiliast. Interneti tulek muutis meid vabaks, kuid mobiilne internet muudab meid sõltumatuks - nii ajast kui ka ruumist. Kõike ei saa muidugi mõõta tööga ja selle mahu kasvatamise võimalustega. Suur osa internetist on meelelahutus ja eneseharimine. Paljudele on infoga kursis olemine enesestmõistetav elu osa. Nüüd on see võimalik 24 / 7 / 365. Nüüd on internetis kõik - ajalehed, raadio ja televisioon. Mobiiltelefon asendab kogu meediat ja tehnikat, mis inimene saab või tahab endaga kaasas kanda. Esimesena sai sellega hakkama Apple oma iPhone'iga.

Ilusad ja nutikad telefonid, mis on loodud uusi ootusi rahuldama, ei ole olnud vähemalt algul piisavalt töökindlad. Teine probleem on akud, mis pole edasi arenenud. Praegu nutitelefonide müüginäitajate kiireid kasvunumbreid vaadates näen ka selle lahenemist.

iPhone on esimene mobiiltelefonilahendus, mis on kasutajale tõeliselt mugav ja lihtne. Ta on omamoodi teerajaja, nagu oli kunagi IBMi personaalarvuti. Kas iPhone ongi enam telefon, kui ta on ka fotoaparaat, plaadimängija, ilmataat, börsimaakler, raadio, televiisor, noh, ja nii edasi? Helistav arvuti.

Kui aparaatide uus põlvkond alles tuleb, siis võrgud on nii Eestis kui ka Euroopas arenenud pöörase kiirusega. 3G pole enam sõnamulin - Soomes pühade ajal ringi liikudes avastasin näiteks, et korralik 3G levi on juba ka Lapimaal, kus elab rohkem põhjapõtru kui inimesi. Eestis on 3G-võrgu arendamine operaatorite prioriteet nr 1 - see sillutab teed mobiilsele internetile. Elu muutub mugavaks - jõuame sama ajaga palju enam korda saata, nii tööd kui ka lõbu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum