Kersti Saar • 14 aprill 2008

Läti valitsus soostus tegema TeliaSoneraga vahetuskaupa

Läti peaminister Ivars Godmanis ütles eile Riias peetud pressikonverentsil, et valitsus kiitis heaks TeliaSonera plaani loobuda oma osalusest fikssideoperaatoris SIA Lattelecom, millest praegu kuulub Skandinaavia telekomikontsernile 49 protsenti, vahendas Bloomberg.

Aktsiate vahetus koos hilisema 49 protsendi Lattelecomi aktsiate müügiga annaks Läti riigile 270 miljonit latti (6,06 miljardit krooni), kuid jätaks riigile alles suurosaluse (51%) Lattelecomis.

Godmansi sõnul jääb valitsus nüüd ootama TeliaSonera vastust.

Läti riigile kuuluv riiklik raadio- ja televisioonikeskus võtaks praeguse plaani kohaselt ajutiselt enda kontrolli alla 49 protsenti Lattelecomist ning hiljem liiguks need aktsiaid juba strateegilisele investorile.

SIA Lattelecom ostust on huvitatud riskikapitalifirma Blackstone Group. "Aktsionäride nõusolek ja arusaamine, mida valitsus plaanib teha ülejäänud osalusega, on tehingu sõlmimise võtmeküsimus," ütles Blackstone'i esindaja Nils Melngailis 3. aprillil antud intervjuus.

49 protsenti Lattelecomist müüs Läti riik firmale Cable and Wireless ja Telecom Finland, mis on nüüd TeliaSonera osa.

Veel veebruaris pakkus TeliaSonera riigile kuuluvate Lattelecomi ja LMT aktsiate eest kokku 500 miljonit latti (11,2 miljardit krooni), kuid Läti lükkas pakkumise tagasi.

Siis ütles Godmanis, et TeliaSonera pakkumisest loobutakse, sest see kahjustaks telefoniturul konkurentsi. Peaminister pakkus TeliaSonerale võimalust osta LMT juhul, kui ettevõte loobub oma osalusest Lattelecomis ja müüb talle kuuluvad aktsiad Blackstone'ile.

Godmanis mainis siis, et riik võib panna Lattelecomi aktsiad hoopis avalikule oksjonile.

Hetkel kuum