Swedbank jättis analüütikud pika ninaga

17. juuli 2008, 14:31

Meil on hea ja stabiilne tulemus kõigis
tegevusalades, kiitis Swedbanki juht Jan Lidén täna Stockholmis panga teise
kvartali tulemusi kommenteerides, jättes kadu ennustanud analüütikud pika
ninaga.

Balti riikides tuli pangal küll laenukahjumite prognoosi tõsta – kui tänavu moodustavad need kogu laenuportfellist 0,7%, siis tuleval aastal juba 1,2%, kuid siis peaks kriis ka põhjast läbi olema. „Kõik on ootuspärane ja jätkuvalt aktsepteeritaval tasemel,” ütles Lidén, kinnitades, et üldpildis on Swedbanki laenude kvaliteet jätkuvalt heal tasemel.

Balti riikide makromajanduse oodatust nõrgemaid arenguid põhjendas Lidén eelkõige negatiivsete arengutega maailmamajanduses, mis ei pidurda mitte üksnes Balti riike, vaid ka Põhjala riikide majanduskasvu.

Lidén lükkas tagasi ajakirjanduses ilmunud spekulatsioonid, et pank vajab uut kapitali. „Need spekulatsioonid on valed,” ütles ta ja lisas, et ilmselt ei ole analüütikud endale piisavalt aru andnud, et Swedbanki portfell on suhteliselt madala riskiga. Poole sellest moodustavad Rootsi eluasemelaenud, millega pangal ei ole kunagi probleeme olnud.

"Meie tulemus on tugev ja meie ärimudel töötab," ütles Lidén.

Raskemad ajad on aga alles ees. Laenukahjumite kasvu lõppu ennustab Swedbank Balti riikides alles 2009. aasta teisel poolel.

Boomberg tegi uuringu 8 majandusanalüütiku seas, kes pakkusid keskmise tulemusena välja, et Swedbanki kasum langeb 11,29% võrra 2,75 miljardi Rootsi kroonini. Põhjusena tõid nad välja Baltimaade majanduse aeglustumise.
Intervjuus ütles üks analüütikutest, et see on hea ilma nõrkusteta tulemus, kuigi sisaldab paari ühekordset tulu. Samuti oli krediidikvaliteet oodatust parem.

Varem on pakutud, et Swedbank peab kapitali juurde hankima, et katta Baltimaadest tulevat laenukahjumit, mis aga Swedbanki tegevjuhi Jan Lideni sõnul ei ole vajalik. Sellel aastal ootab pank halbade laenude osakaalu umbes 0,7% ulatuses kogu laenumahust Balti regioonis ja järgmisel aastal 1,2%.

Kuigi laenukahjum Baltimaades kasvas peaaegu kolm korda viimase kvartali jooksul, siis pank ise suurendas oma kasumit selles regioonis 10% võrra kõrgema laenusissetuleku, madalamate personalikulude ja kaarditootja PKK osa müügist.

„On väga hea esitada sellist aruannet ebakindlatel aegadel,“ sõnas Jan Liden, „See näitab, et meil on hästitoimiv ärimudel suure hulga klientidega ja madal risk, mis annab hea suuna tulevikuks“.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. July 2008, 16:46
Otsi:

Ava täpsem otsing