Eesti Pank: laenu lisandus poole vähem kui mullu

23. juuli 2008, 12:33

Selle aasta esimese kuue
kuuga lisandunud laenumaht oli aastatagusest ligi poole väiksem, jäädes
alla nii 2006. kui ka 2005. aasta esimese poolaasta kasvule, teatas Eesti
Pank.

Eesti ettevõtete ja eraisikute laenu- ja liisingumaht suurenes juunis 2,2 miljardi krooni ehk 0,8 protsendi võrra. Aastakasv alanes eelmise kuu 21 protsendilt 19 protsendini. Laenukasvu aeglustumist saab täheldada kõikides laenusegmentides, kuid rohkem on see ilmnenud kinnisvarasektoris, mida mõjutas varasem kiire kasvu periood enim, ütles Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.

Kase sõnul suvekuude tavapärasest väiksemat laenunõudlus, laenamisaktiivsust pärsivad muuhulgas rahvusvaheliste laenuintresside tõusu tõttu karmistunud laenukeskkond ja potentsiaalsete laenuvõtjate ettevaatlikumad hinnangud lähiperioodi majanduskasvule. Sellest võib järeldada majanduse võlakoormuse tasakaalukamat arengut, mil võlg kasvab kooskõlas nominaalse tulutaseme kasvuga, lisas ta.

Sarnaselt eelmistele kuudele jätkus viivises olevate laenude mahu suurenemine. Üle 60 päevase makseviivitusega laenude osakaal laenuportfellis kasvas mais olnud 1,6 protsendilt 1,8 protsendini juunis. Viivislaenude mahust ligi kolmandiku moodustavad kinnisvarasektoris tegutsevatele ettevõtetele antud laenud. Ka järgnevatel kuudel võib eeldada laenukvaliteedi halvenemist, kuid pooleteise aasta ettevaates ei ole siiski näha, et see toimuks sellises ulatuses, mis võiks takistada majanduse sujuvat kohandumist või tekitaks tõsisemaid probleeme finantssektorile.

Eesti eraisikute ja ettevõtete hoiuste kogumaht kahanes 1,2 miljardi krooni võrra ning hoiuste aastakasv taandus juunis 7 protsendini. Ettevõtete hoiuste jäägi vähenemise kõrval kasvasid jõuliselt eraisikute nõudmiseni hoiused, mida võib osaliselt selgitada puhkusteperioodiga seotud väljamaksetega.

Euribori mõjul tõusid uute eluasemelaenude ja pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad juunis vastavalt 5,8 ja 6,3 protsendini. Seega tuli uutel laenuvõtjatel aastatagusega võrreldes maksta keskmiselt ligi 0,5 protsendipunkti võrra kõrgemat laenuhinda, sõnas Kask.

Pangad teenisid 2008. aasta teises kvartalis 1,6 miljardit krooni puhaskasumit, mis ületas esimese kvartali kasumit küll enam kui 80 protsendi võrra, kuid sisaldas mitmeid ühekordseid tulusid. Pankade tegevuse kasumlikkusele mõjuvad ressursi kallinemine ning varade allahindluse kasv.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. August 2008, 11:53
Otsi:

Ava täpsem otsing