Venemaa saadik: EL ei peaks piirama sidemeid Moskvaga

28. august 2008, 11:44

Venemaa suursaadik ELis Vladimir Tšižov
hoiatas, et kui Brüssel peaks Gruusia konflikti tõttu suhteid Venemaaga piirama,
kannataks sellest ka liit ise.

Intervjuus agentuurile Bloomberg kutsus Tšižov ELi liidreid „emotsioonidest kaugemale vaatama“. EL „ei peaks saagima oksa, millel ise istub“, ütles ta ning kutsus ELi kaaluma „ELi ja Venemaa suhete strateegilist tähtsust“.

EL impordib neljandiku tarbitavast gaasist Venemaalt. Tšižovi sõnul ei kavatse Venemaa siiski energiahooba käiku lasta. „Me oleme selleks liiga tsiviliseeritud,“ ütles ta. „Kuid ärme spekuleeri, ootame ära, mida EL esmaspäeval ütleb,“ jätkas ta.

Euroopa Liidu eesistujariik Prantsusmaa on esmaspäevaks Brüsselisse kokku kutsunud ELi liidrite erakorralise ülemkogu, et arutada Gruusia ja kriisi ning selle mõju ELi ja Venemaa suhetele.

ELi liikmesriigid Ida-Euroopast on kutsunud üles peatama ELi ja Venemaa vahelised kõnelused uue partnerlusleppe üle. Suurriigid Prantsusmaa ja Saksamaa ei taha suhteid Venemaaga teravaks ajada.

Venemaa „ei palu“ Euroopa Liitu läbirääkimiste laua äärde tagasi tulla, kui liit peaks otsustama kõnelused külmutada, ütles Tšižov. „Venemaa ei palu kelleltki mitte midagi,“ ütles ta. „Me tahame seda partnerluslepet niisama palju kui EL. Ei vähem ega rohkem.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. September 2008, 08:38
Otsi:

Ava täpsem otsing