Soome majandust ootab nullkasv

30. oktoober 2008, 10:34

Soome majandusuuringute instituudi Etla
värske prognoosi järgi ootab Soome majandust heal juhul üks, halvimal juhul kaks
aastat nullkasvu.

Veel septembris prognoosis Etla, et Soome SKP kasvab tuleval aastal 1,8%. Nüüd prognoosib instituut, et maailmamajanduse kasvu aeglustumisest tingituna seiskub Soome SKP kasv tuleval aastal sootuks. Aastal 2010 võiks kasv hakata taastuma ning kerkida 1,5%le, kui aga realiseerub kõige mustem stsenaarium, jääb kasv selgi aastal nulli.

Sarnasel seisukohal on Soome palgatöötajate uurimisinstituudi juht Jaakko Kiander, kelle sõnul võib SKP ka kahaneda. „On umbes 20%ne tõenäosus, et SKP tuleval aastal selle aastaga võrreldes väheneb ning 2010. a majandus üldse ei kasva,“ ütles ta ajalehele Helsingin Sanomat.

Kianderi sõnul sõltub Soome majanduse käekäik maailma suurtest riikidest ja kriisi pikkusest. „Mida pikemaks kriis venib, seda rängem on mõju maailmamajandusele ja selle kaudu Soomele,“ ütles ta.

Rängalt lööb finantskriis Soomes metsatööstuse pihta, kus Soome metsauuringute instituut prognoosib tänavu 6000 töökoha kadumist. Paberi tootmine väheneb ligi 10% ja kartongi valmistamine ligi 5%. Saetööstuste tootmismahte kärbitakse ligi viiendiku võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2008, 10:58
Otsi:

Ava täpsem otsing