Töötus kaevub sügavale

Viimasel aastal nelja protsendi piires püsinud töötuse määr tõusis kolmandas kvartalis kahe aasta kõrgemaile tasemele, teatas statistikaamet. Töötute arv kasvas 44 000-le.

Eesti Põlevkivi koondab aasta jooksul 300 inimest, ütles ettevõtte juhatuse esimees Ilmar Jõgi. Koondamistasudeks kulub minimaalselt 3 miljonit krooni.

Jõgi selgitas, et kõik 300 lahkujat kompensatsiooni ei saa, kuna osa inimesi võtab tööle põlevkivitootja emafirma Eesti Energia ning nendele hüvitist ei maksta.

300 inimese pealt on aasta pärast kulude kokkuhoiuks arvestatud 100 miljonit krooni.

Jõgi rääkis, et Eesti Põlevkivi 300 koondatavast on lahkunud 40-50 inimest. "Terveid struktuuriüksusi oleme vahelt välja võtnud, praegu oleme valgekraede ja muude tugifunktsioonide kallal, näiteks on tulevikus plaanis hoopiski sisse ostma hakata infrastruktuuri montaaži, hooldust ja remonti," selgitas ta.

Eesti Põlevkivi juht möönis, et 300 koondatava inimesega saab Ida-Virumaa tõelise löögi. Kokku töötab ettevõttes ligikaudu 3400 töötajat.

Endine Saku Õlletehase juht ning pererestorani Si-Si omanik Cardo Remmel ütles, et asjad lähevad veelgi halvemaks, kuid kriisist võib tema sõnul puutumata jääda toiduainetööstus. Inimesed lihtsalt ei saa päris söömata olla, põhjendas ta.

Samas meenutas Remmel, et kui Rootsis oli viimane suurem majanduskriis, siis läks hästi kolmel valdkonnal: kosmeetikatööstusel, sest naised tahtsid selle jama keskel vähemalt ilusad välja näha; õlletööstusel, kuna mehed tegid pärast kurnavat tööpäeva enne koju minekut vähemalt ühe õlle; hasartmängutööstusel, sest inimesed lootsid seal oma elujärge parandada.

Küsimusele, kas neljandas kvartalis võiks oodata Eestis veelgi suuremat töötuse kasvu, vastas Remmel, et aasta viimane kvartal on rahulikum. "Vastu jõule muutuvad inimesed alati heldemaks," selgitas Remmel. Samas lisas ta kohe, et hull aeg võib saabuda uue aasta alguses. "Kardan, et selle aasta viimases kvartalis ja tuleva aasta esimeses kvartalis töötus Eestis halveneb veelgi," ütles Jõgi tuleviku kohta.

"Pakun, et neljandas kvartalis kasvab töötus eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kahekordseks, sest aasta lõpus paljudel ettevõtetel koondamiste programmid alles käivituvad," lisas Jõgi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum