Raha väljavool Parexist on jätkunud

03. detsember 2008, 11:16

Septembri lõpust 1. detsembrini on hoiuste
maht Parexis vähenenud 500 miljoni lati võrra ning eile kehtestas Läti valitsus
erandkorras Parexi klientide tehingutele mahupiirangud, kirjutab täna
majandusleht Biznes Baltija.

14. novembril teatas Läti finants- ja kapitaliturgude komisjon (FKTK), et Parexist on septembri lõpust välja võetud 240 miljonit latti. Eile teatas FKTK juhi avalike suhete nõunik, et septembri lõpust on hoiuste maht vähenenud 500 miljoni lati võrra. Seega on viimase 17 päeva jooksul kapitali väljavool mitte pidurdunud, vaid kiirenenud, kirjutas leht.

Juba siis, kui riik Parexi üle võttis, keelati seal raha hoidnud suurtel riigiasutustel oma kontosid mujale viia. Eile kehtestas valitsus raha väljavõtule täiendavad piirangud (eraklientidele kuni 35 000 latti kuus), mis peaministri pressiesindaja Edgar Vaikule sõnul on ajutised ja mõeldud seniks, kuni valitsus Parex banka riigistamise tehinguga lõpule jõuab.

Millal niikaugele jõutakse, on omaette küsimus. Nagu kirjutas agentuur Bloomberg, ei lase tehingut lõpule viia Parex banka 775 miljoni euro suurune sündikaatlaen, mis tuleks omaniku vahetusel kohe tagasi maksta. Praegu käivad läbirääkimised kreeditoridega, keda on üle 60, et nad ei nõuaks laenu kohest tagasimaksmist. Kui kasvõi üks keeldub, on Parex tehniliselt maksejõuetu, ütles Bloombergile üks anonüümsust palunud allikas. Läti rahandusministeeriumi hinnangul võivad kõnelused aega võtta kuni kaks nädalat.

Parexi tehingu viibimine on takerdanud omakorda Läti kõnelused IMFiga abilaenu saamiseks. Enne tuleb saada kokkulepe Parexi kümnete kreeditoridega Euroopas ja Jaapanis.

Eile ütles Läti rahandusminister Atis Slakteris, et riik võib osaluse Parexis ka 51%lt 84,83 protsendile tõsta. Panga asutajad Valeri Kargin ja Viktor Krassovitski võidakse aga panga juhatusest välja arvata, vahendas Bloomberg. Valitsus peab osalust suurendama, kuna suuraktsionärid pole "teinud kõike, mis võimalik" hoiuste säilitamiseks, ütles Slakteris.


Parexi esindus Riias Parexi esindus Riias

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2008, 09:44
Otsi:

Ava täpsem otsing