Rumeenia võib paluda IMFi ja ELi abi

17. veebruar 2009, 11:27

Rumeenia otsustab lähinädalatel, kas
taotleda Rahvusvaheliselt Valuutafondilt või Euroopa Liidult rahalist abi, ütles
Rumeenia peaminister Emil Boc.

"Analüüsime seda koos keskpangaga ja otsustame kahe nädala pärast, kas ja kuidas me laenu võtame," lisas Boc.

Üleilmne majanduskriis mõjutab Kesk- ja Ida-Euroopa riike tugevalt – eksporditurud on ära kukkunud ning laenuraha sissevool ja investeeringud järsult pidurdunud. Rumeenia lähematest naabritest on Ukraina, Ungari ja Serbia juba välisabi küsinud.

Läinud aasta kolmandas kvartalis oli Rumeenia ELi kiireima kasvuga riike, tänavu prognoosib IMF Rumeenias SKP langust.

"Kasvavat muret ei tunta üksi Rumeenia ja Ungari pärast, vaid kõigi Euroopa kaguosa riikide pärast, olgu nad ELi liikmed või mitte. Ja seda peamiselt nende majanduskasvu rahastamise pärast," ütles täna Brüsselis Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Joaquin Almunia.

Ida-Euroopa majanduskasvu rahastasid välismaised otseinvesteeringud, mis nüüd on kokku kuivanud. "Nüüd on neil riikidel välisvõla finantseerimisega probleemid," rääkis Almunia. "See ei ole üksi majandusprobleem, vaid ka julgeolekuprobleem," lisas ta Bloombergi teatel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2009, 12:54
Otsi:

Ava täpsem otsing