• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Väikeinvestorile lihtsad reeglid

  Hea on, et riigikogus juba aasta tagasi "ripakile" jäänud eraisiku väärtpaberitulu seaduseelnõu on liikuma hakanud ja sellele tahetakse teha parandusi. Esialgne tekst pälvis tõesti palju kriitikat, sest praegusel kujul poleks muudatused saavutanud soovitud eesmärki - tagada füüsilisest ja juriidilisest isikust investorite võrdne kohtlemine.
  Tuleb aga meeles pidada lihtsat reeglit - seadusemuudatused on mõeldud väikeinvestoreile. Suured tegijad ja professionaalsed investorid ajavad oma asju nagunii juba ammu juriidiliste isikute kaudu ja jäävad seda tegema ka tulevikus. Seega on uutel reeglitel mõtet vaid siis, kui need on piisavalt lihtsad. Kui algaja investor näeb mitme lehekülje pikkust tingimuste loetelu, mida ta peab täitma nii väärtpabereid ostes kui ka müües, läheb tal igasugune investeerimise isu kiiresti üle ja ta piirdub pangahoiusega või asutab äriühingu.
  Maksumaksjate liit on esitanud paar lihtsat ideed, kuidas saavutada suhteliselt normaalne tulemus väikese vaevaga. Üks võimalus oleks anda mingit liiki investeeringutele täielik maksuvabastus. Nt pikaajalised investeeringud. Selle taga on praktiline küsimus - mida pikem investeering, seda raskem on tõendada selle soetushinda. Näiteks Saku Õlletehase endised aktsionärid olid tuludeklaratsioonide täitmisega kimpus, sest vähe oli neid, kes mäletasid, millal ja mis hinnaga nad aktsiad soetasid.
  Kui äriühing või FIE ei pea dokumente säilitama kauem kui seitse aastat, siis eraisikust aktsiainvestor peab oma ostudokumente hoidma ja säilitama kuni aktsiate müügini. Lihtne lahendus oleks anda maksuvabastus üle 7 aasta pikkustele investeeringutele. Majanduspoliitiliselt oleks mõistlik ehk isegi lühema tähtaja seadmine.
  Mõtlemise ja arutamise koht oleks veel investeeringu liik, osaluse suurus jne.
  Teine ettepanek puudutab nn investeerimiskonto mudelit. Need investeeringutulud, millele ei taheta täielikku maksuvabastust anda, tuleb vabastada tulumaksust tingimusel, et saadud tulu investeeritakse uuesti.
  Lihtsaim oleks seda saavutada FIE tulude maksustamise süsteemi kaudu. FIE-le kehtib teatavasti kassapõhine arvestusprintsiip, mis tähendab, et soetatud väärtpaberid saaks deklareeritud tulust kuluna maha arvata. Kui uusi väärtpabereid ei soovita kohe osta, saab raha hoida erikontol, mille jaoks on reeglid tulumaksuseaduses juba praegu olemas.
  On vaja teha ainult kaks väikest muudatust - tuleb kehtetuks tunnistada seaduse paragrahv 14 lg 3, mis välistab väärtpaberite võõrandamise ettevõtluse mõiste alt, ja vabastada väärtpaberite võõrandamisest saadud ettevõtluse kasum sotsiaalmaksust.
  Sellega olekski eesmärk saavutatud seaduse teksti oluliselt risustamata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Irja Lutsari kogemus - kuidas juhtida, kui sulle soovitakse surma?
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.