Väikeinvestorile lihtsad reeglid

Lasse Lehis 10. märts 2009, 00:00

Hea on, et riigikogus juba aasta tagasi "ripakile" jäänud eraisiku väärtpaberitulu seaduseelnõu on liikuma hakanud ja sellele tahetakse teha parandusi. Esialgne tekst pälvis tõesti palju kriitikat, sest praegusel kujul poleks muudatused saavutanud soovitud eesmärki - tagada füüsilisest ja juriidilisest isikust investorite võrdne kohtlemine.

Tuleb aga meeles pidada lihtsat reeglit - seadusemuudatused on mõeldud väikeinvestoreile. Suured tegijad ja professionaalsed investorid ajavad oma asju nagunii juba ammu juriidiliste isikute kaudu ja jäävad seda tegema ka tulevikus. Seega on uutel reeglitel mõtet vaid siis, kui need on piisavalt lihtsad. Kui algaja investor näeb mitme lehekülje pikkust tingimuste loetelu, mida ta peab täitma nii väärtpabereid ostes kui ka müües, läheb tal igasugune investeerimise isu kiiresti üle ja ta piirdub pangahoiusega või asutab äriühingu.

Maksumaksjate liit on esitanud paar lihtsat ideed, kuidas saavutada suhteliselt normaalne tulemus väikese vaevaga. Üks võimalus oleks anda mingit liiki investeeringutele täielik maksuvabastus. Nt pikaajalised investeeringud. Selle taga on praktiline küsimus - mida pikem investeering, seda raskem on tõendada selle soetushinda. Näiteks Saku Õlletehase endised aktsionärid olid tuludeklaratsioonide täitmisega kimpus, sest vähe oli neid, kes mäletasid, millal ja mis hinnaga nad aktsiad soetasid.

Kui äriühing või FIE ei pea dokumente säilitama kauem kui seitse aastat, siis eraisikust aktsiainvestor peab oma ostudokumente hoidma ja säilitama kuni aktsiate müügini. Lihtne lahendus oleks anda maksuvabastus üle 7 aasta pikkustele investeeringutele. Majanduspoliitiliselt oleks mõistlik ehk isegi lühema tähtaja seadmine.

Mõtlemise ja arutamise koht oleks veel investeeringu liik, osaluse suurus jne.

Teine ettepanek puudutab nn investeerimiskonto mudelit. Need investeeringutulud, millele ei taheta täielikku maksuvabastust anda, tuleb vabastada tulumaksust tingimusel, et saadud tulu investeeritakse uuesti.

Lihtsaim oleks seda saavutada FIE tulude maksustamise süsteemi kaudu. FIE-le kehtib teatavasti kassapõhine arvestusprintsiip, mis tähendab, et soetatud väärtpaberid saaks deklareeritud tulust kuluna maha arvata. Kui uusi väärtpabereid ei soovita kohe osta, saab raha hoida erikontol, mille jaoks on reeglid tulumaksuseaduses juba praegu olemas.

On vaja teha ainult kaks väikest muudatust - tuleb kehtetuks tunnistada seaduse paragrahv 14 lg 3, mis välistab väärtpaberite võõrandamise ettevõtluse mõiste alt, ja vabastada väärtpaberite võõrandamisest saadud ettevõtluse kasum sotsiaalmaksust.

Sellega olekski eesmärk saavutatud seaduse teksti oluliselt risustamata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing