Euroopa Kohus: Eesti laovarude trahv 400 miljonit

04. juuni 2009, 15:00

Euroopa kohus otsustas, et Eesti on
ettevõtjatelt üleliigsete laovarude eest enam kui 400 miljonit krooni nõudes
käitunud õigesti, teatas põllumajandusministeerium.

Euroopa Kohtu hinnangul on seaduslikud nii üleliigsete laovarude arvestamise meetodid kui ka selle eest maksunõudega tasu nõudmine.

Euroopa kohtus täna langetatud otsuse järgi oli õiguspärane Eestis üleliigse laovaru suuruse arvutamise põhimõte, mille järgi ei tohtinud 2004. aasta 1. mail ületada varasemal neljal aastal samal hetkel olnud laovarude keskmist, mis eelnevate aastate majanduskasvu arvestades korrutati läbi koefitsiendiga 1,2.

Samuti leidis kohus, et üleliigsete laovarude koguse määramisel ja nende eest tasu nõudmisel ei mängi rolli see, kas ettevõtja sai pärast 2004. aasta 1. maid nende varude arvelt lisatulu või mitte. Samuti ei ole kohtu hinnangul põhjust üleliigse laovaru kogust vähendada, sest ainuüksi ettevõtte ladustamisrajatiste mahu suurendamine tähendaks automaatselt ettevõttele õigust suurendada ladustatavate toodete mahtu 1. mail 2004.

Euroopa Kohtult küsis hinnangu Eesti riigi käitumisele üleliigsete laovarude arvestamisel ja selle eest tasu määramisel Tallinna halduskohus, mis menetleb ASi Balbiino samasisulist kaebust Eesti riigi vastu.

Täna on Eesti kohtutes pooleli mitukümmend vaidlust üleliigsete laovarude eest tasu nõudmise õiguspärasuse üle, mis seni seisid just Euroopa kohtu otsuse ootuses. Vaidluste kogusumma küünib 408 miljoni kroonini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. June 2009, 15:21
Otsi:

Ava täpsem otsing