Investor Toomas müüs ära Tallinki aktsiad

16. juuli 2009, 11:00

Investor Toomas müüs täna ära kõik 1152
Tallinki aktsiat, saades aktsiale hinnaks 4,69398 krooni, teenustasu suuruseks
50 krooni.

Kuigi Tallink raporteerib pidevalt reisijate arvu kasvust ja turuosa võitmist, on kahjum jätkanud kasvu. Ettevõte andis eile kasumihoiatuse, teatades, et ka sesoonsusest tingitud parima kvartali tulemus ei pruugi ära katta eelnevate kvartalite kahjumit.

Ettevõtet on valusalt tabanud Baltimaade ja Soome-Rootsi majanduslangus ning Rootsi krooni kukkumine. Tõenäoliselt halveneb majanduskeskkond edasi. Need on asjad, mida Tallink muuta ei saa.

Küll aga saab Tallink tegeleda oma ettevõtmistega. Ettevõte kärbib juhtkonna töötasusid ja üritab ka töötajate palku vähendada. Viimast oleks tarvis, et saavutada kasumlikkus ja parandada rahavoogu. Arvestades aga Eestis, Soomes ja Rootsis olevaid ametiühinguid, on see väga raske - ka töörahu maksab midagi. Ettevõttel on üleval suur laenukoormus. Eksisteerib oht, et ettevõte on sunnitud buumiaja hindadega ostetud-tellitud laevad müüma kriisiaja hindadega. Kui kindel on Tallinki finantseerimine ja kas pangad võivad tõsta riskimarginaale?

Häiriv on omanikurisk. Kas Tallinki nime kandvaid projekte ei oleks võinud teostada Tallink ise? Kas need on ikka teostatud Tallinki jaoks parimatel tingimustel - rahavood ja kasumi jagamine?

Kuna Investor Toomase portfellis oli Tallinki aktsiate osakaal üliväikesed 0,2 protsenti, siis varem või hiljem pidanuks langetama valiku - kas osta aktsiat juurde või müüa olemasolevad ära. Nii väikese osakaalu juures tõusku või aktsia hind kümme korda, portfelli tootlusele ei avaldaks see mingit mainimisväärset mõju.

Soome investeerimisguru Seppo Saario kirjutas oma raamatus, et kui ettevõte ehitab uhke peakontori, on aeg aktsiaid müüa. Seda signaali Toomas müügiks ei kasutanud. Meeldivad Tallinki ambitsioonikus, riskivalmidus ja tegevus Eestisse turistide meelitamisel, kuid investoriteringist sai lahkutud.

Investor Toomas on Äripäeva poolt välja mõeldud tegelane, kelle käsutusse anti 2002. aastal miljon krooni reaalset raha, mida hakati 2002. aasta algusest investeerima aktsiaturgudele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. July 2009, 16:13
Otsi:

Ava täpsem otsing