Uuring: Euroopa jalgpalliliigade konkurents on tasakaalust väljas

Silvia Kruusmaa 16. november 2009, 16:05

Euroopa suurimate jalgpalliliigade konkurents on vähenenud ning tulemused on muutunud ettearvatavaks, mis on tingitud erinevustest rikaste ja vaesemate klubide vahel, selgub rahvusvahelise audiitor- ja konsultatsioonifirma Ernst & Young uuringust.

"Euroopa tippliigade järjest kasvavat ebavõrdsust mõjutavad kõige enam rahalised tegurid," rääkis Ernst & Young Balticu juhtivkonsultant Tarmo Toiger. "Näiteks Euroopa viis suurimat liigat Inglise, Saksa, Prantsuse, Itaalia ja Hispaania teenivad põhiosa rahast väiksele hulgale klubidele. Ebaühtlane teleõiguste müük ning suurte summade maksmine eliitliigades süvendavad sissetulekute erinevusi klubide vahel veelgi," lisas Toiger.

Uuringu järgi on kõige konkurentsitihedamad Saksamaa ning Prantsusmaa jalgpalliliigad, kuna sissetulekud jagunevad võrdsemalt. Teiselt poolt on Inglise liiga ehk Premier League kõige ettearvatavam, kuna klubide suuromanikud mõjutavad konkurentsi tippmängijate ostmise ning teleõiguste läbirääkimistega enam.

Näiteks Inglise suurklubi Manchester United on tulnud Inglismaa meistriks viimase 12 aasta jooksul kaheksa korda ning osalenud Meistrite liigas kõigil 12  aastal suurendades sellega oma tulubaasi oluliselt.

"Teleõiguste müügist saadav tulu on Prantsusmaa ja Saksamaa jalgpalliliigades jagunenud kõrgliiga ja esimese liiga vahel," selgitas Ernst & Young Euroopa meedia ja meelelahutusäri valdkonna juht Bruno Perrin. "Selline tulude võrdsem jaotus vähendab klubide vahelisi erinevusi ning loob võimalused põnevamaks hooajaks," märkis ta.

Uuringus selgus ka, et Saksamaa ja Prantsusmaa suurklubid teenivad oluliselt vähem teleõiguste müügist võrreldes teiste Euroopa tippliiga klubidega, kus teleõigusi ei müüda tsentraalselt. "Sellest on teinud omad järeldused UEFA, Euroopa jalgpalliliit, kes leiab, et on vaja reforme teleõiguste müügis. Kuid arvestades Prantsusmaa ja Saksamaa klubide jätkuvat ebaedu Meistrite liigas, võib väita, et põnevam kohalik liiga on tulnud rahvusvahelise edu arvelt," rääkis Tarmo Toiger.

AS Ernst & Young Baltic on Baltimaade juhtiv konsultatsiooni- ja audiitorbüroo, mille 2008. aasta käive oli üle saja miljoni krooni. Ernst & Youngi Eesti esinduses töötab ca sada inimest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    19. November 2009, 18:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing