Aivo Kangus • 13. detsember 2009 kell 21:00

Uus turuhõivamise meetod

Kujutage endale ette situatsiooni, et mobiilioperaator Elisa saadab Laine Jänesele kirja, milles palub konkureeriva mobiilioperaatori EMT võrguluba tühistada ja EMT ettevõttena likvideerida. Kas Te usute, et Jänes saadab kirja edasi Juhan Partsile ja palub EMT võrguloa tühistada. Ei usu? Ühe hiljutise juhtumi põhjal oleks aga põhjust uskuda.

Jutt käib oktoobri lõpus Ragn-Sellsi poolt Marko Pomerantsile saadetud kirjast, milles paluti MTÜ Eesti Pakendiringlus likvideerida. Ja mida tegi siseminister? Siseminister saatis kirja keskkonnaministrile, kus palus otsesõnu Pakendiringluse tegevusluba tühistada. Keskkonnaminister on juba teatanud, et ta Pakendiringluse tegutsemisluba ära ei võta, kuid juhtum on piisavalt värvikas, et seda meenutada.

Kirjast keskkonnaministrile võis selgelt välja lugeda, et Pomerantsi eesmärk oli Pakendiringlus likvideerida. Kui keegi arvab, et siseminister küsis meilt Ragn-Sellsi esitatud süüdistuse kohta mõne küsimuse või palus esitada omapoolsed seisukohad, siis eksib ta sügavalt. Aga, mis te arvate, kas Ragn-Sells kutsuti veel kord kirjalikke süüdistusi suuliselt üle rääkima. Jah, loomulikult. Ja nii see kurioosne kiri sündis. Miks siis siseminister niimoodi teeb?

Avagem esmalt veidi tausta. Ragn-Sells on loonud OÜ Tootjavastutusorganisatsioon (TVO), mis on pakendiorganisatsioon, millele on tegutsemiseloa andnud keskkonnaminister jaanuaris 2009. Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek on kogu selle aja TVO tegevust protežeerides vaadanud läbi sõrmede sellele, et Ragn-Sells kandib TVOst kolmepoolsete kliendilepingutega raha välja. Nimelt rikub TVO räigelt pakendiseadust, kuna pole paigaldanud 48 kohalikku omavalitsusse ühtegi pakendikonteinerit. Välja pandud. 1650 konteinerist 700 on korteriühistute konteinerid, mis ei vasta pakendiseaduses sätestatule, sest pole tarbijatele kättesaadavad. Kõigest hoolimata ei ole saanud TVO endale olulist kliendibaasi.

Järgnevat võib käsitleda, kui minu unenägu, aga kahtlustan, et see viirastus siiski toimus reaalsuses. Unenägu algab fragmendiga, kus Eesti suurim jäätmefirma Ragn-Sells ja keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek nuputavad ühiselt, mida siis ikkagi teha selle tülika Pakendiringlusega. "Heureka," hüüab unenäos Peeter Eek, "kirjutagem avaldus minister Pomerantsile.

Marko on ju mu vana sõber, koos õppisime ülikoolis koos elasime ühikas." "Aga, mis siis, kui Pakendiringlus nõuab meie tegutsemisloa äravõtmist või sundlikvideerimist?" mõtisklesid mehed murelikult isekeskis. "Siis vahet enam pole," hõiskasid Ragn-Sellsi juhid.

Kujutad sa ette pakendiettevõtjat, kes tahaks olla lepingulises suhtes MTÜga, kellele on ametliku süüdistuse esitanud siseminister isiklikult. Mitte keegi ei usu ju, et siseminister oma andmed pastakast imenud on.

Mõeldud tehtud- Eek rääkis ilmselt vana sõbra Pomerantsiga ja Ragn-Sells kirjutas avalduse siseministeeriumile. Tehtud!

Esiteks sooviks ma, et Ragn-Sells keskenduks senisest oluliselt enam tänapäevaste jäätmekäitlustehnoloogiate väljaarendamisele ehk oma ootuspärasele põhitegevusele. Nii oleks ettevõte ise tugevamas konkurentsipositsioonis ja klientide usaldus ka suurem.

Tagatrepipoliitikas olete Eesti meistrid, aga sellega siiski strateegilises plaanis edu ei saavutata.

Marko Pomerantsile tahaks aga soovida selget silma ja kainet meelt mõistmaks, et Ragn-Sellsi avalduste taga on tavaline kasumiahnus ja ei midagi muud.

Hetkel kuum