Sirje Rank • 10. juuni 2010 kell 7:26

Hinnang: Iirimaa majanduskriis oli kodukootud

Eile avaldatud kaks raportit, mis analüüsivad Iirimaa majandusbuumile järgnenud krahhi ja panganduskriisi põhjuseid, kritiseerivad teravalt valitsuse eelarve- ja maksupoliitikat, pangajuhtide vastutustundetust ning järelevalveorganite hambutust.

Makro- ja eelarvepoliitika aitasid oluliselt kaasa majanduse ülekuumenemisele,“ ütles ühe raporti autor, Iirimaa keskpanga uus juht Patrick Honohan. „See aitas luua avaliku arvamuse, mis uskus, et pidu võib kesta igavesti,“ vahendas Bloomberg.

Teine raport, mille autoriteks on rahvusvahelised panganduseksperdid Klaus Regling ja Max Watson, nendib samuti, et Iiri kriis oli paljus kodukootud. Buumi oleks saanud ohjeldada rangema eelarvepoliitika ja järelevalvega, selle asemel anti hagu tulle.

Tänane Iiri peaminister Brian Cowen suurendas aastatel 2004-2008, mil ta oli rahandusminister, jõudsalt riigi kulutusi kõigele ja kärpis makse, ehkki Iirimaa majanduskasv oli euroala riikide kasvust oluliselt kiirem ning kinnisvara hinnad tõusid kiiresti.

„Valitsuse protsükliline eelarvepoliitika ja eelarvelised meetmed ehitussektori toetuseks, koos selle eiramisega, et järjest suurem osa valitsuse maksutuludest saadi ehitusega seotud ning muudest ebakindlatest allikatest, olid  olulised tegurid, mis muutsid Iiri majanduse kulude struktuuri jätkusuutmatuks,“ nendib Honohani raport.

„Kontratsüklilised eelarved oleksid buumi jahutanud ning loonud puhvri, mis aidanuks leevendada majanduskriisi tagajärgi. Eelarvepoliitika oli aga suunatud eelkõige sissetuleva raha kulutamisele. Lisaks muutsid maksukärped tulubaasi järjest hapramaks, kuna kasvas sõltuvus kinnisvara ja tarbimisega seotud maksudest,“ nendib ka Reglingi ja Watsoni raport. Kodulaenudele kehtisid maksusoodustused, kinnisvaramaksu riigis aga polnud.

Krahhi järel oli Iirimaa eelarvedefitsiit mullu euroala suurim ning Iiri majandus arenenud riikide seas rängimas majanduslanguses. Läinud aastal riigistas valitsus Anglo Irish Banki ning toetas teisi panku, mis kinnisvaralaenudega hätta jäid.

Honohan kritiseerib oma raportis teravalt ka panku vastutustundetu laenamise eest – turuosa eest võideldes lasti laenuandmise standardeid järjest alla ning tehti kehtestatud reeglites erandeid. Järelevalveorganid omakorda lasid sellel sündida. Häiret ei andnud isegi IMF.

Iiri pankade välisvõlg kasvas 2008. aasta alguses 60%le SKPst võrreldes 10%ga 2003. aastal. Kinnisvarasektorisse antud laenude osakaal kasvas vähem kui 40 protsendilt 2002. aastal enam kui 60%le juba aastaks 2006. Aastaks 2007 olid kinnisvarahinnad kümne aastaga neljakordistunud.

"Oleme saanud karmi õppetunni," ütles eile Iirimaa peaminister Brian Cowen. "Oleme pidanud tegema palju raskeid otsuseid." Cowen möönis, et valitsus ei teinud piisavalt kinnisvarabuumi ohjeldamiseks, kuid süüdistas samas panku, millel oli kriisi tekitamisel keskne roll.

 

 

Hetkel kuum