Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hinnang: Iirimaa majanduskriis oli kodukootud

  Eile avaldatud kaks raportit, mis analüüsivad Iirimaa majandusbuumile järgnenud krahhi ja panganduskriisi põhjuseid, kritiseerivad teravalt valitsuse eelarve- ja maksupoliitikat, pangajuhtide vastutustundetust ning järelevalveorganite hambutust.

  Makro- ja eelarvepoliitika aitasid oluliselt kaasa majanduse ülekuumenemisele,“ ütles ühe raporti autor, Iirimaa keskpanga uus juht Patrick Honohan. „See aitas luua avaliku arvamuse, mis uskus, et pidu võib kesta igavesti,“ vahendas Bloomberg.
  Teine raport, mille autoriteks on rahvusvahelised panganduseksperdid Klaus Regling ja Max Watson, nendib samuti, et Iiri kriis oli paljus kodukootud. Buumi oleks saanud ohjeldada rangema eelarvepoliitika ja järelevalvega, selle asemel anti hagu tulle.
  Tänane Iiri peaminister Brian Cowen suurendas aastatel 2004-2008, mil ta oli rahandusminister, jõudsalt riigi kulutusi kõigele ja kärpis makse, ehkki Iirimaa majanduskasv oli euroala riikide kasvust oluliselt kiirem ning kinnisvara hinnad tõusid kiiresti.
  „Valitsuse protsükliline eelarvepoliitika ja eelarvelised meetmed ehitussektori toetuseks, koos selle eiramisega, et järjest suurem osa valitsuse maksutuludest saadi ehitusega seotud ning muudest ebakindlatest allikatest, olid  olulised tegurid, mis muutsid Iiri majanduse kulude struktuuri jätkusuutmatuks,“ nendib Honohani raport.
  „Kontratsüklilised eelarved oleksid buumi jahutanud ning loonud puhvri, mis aidanuks leevendada majanduskriisi tagajärgi. Eelarvepoliitika oli aga suunatud eelkõige sissetuleva raha kulutamisele. Lisaks muutsid maksukärped tulubaasi järjest hapramaks, kuna kasvas sõltuvus kinnisvara ja tarbimisega seotud maksudest,“ nendib ka Reglingi ja Watsoni raport. Kodulaenudele kehtisid maksusoodustused, kinnisvaramaksu riigis aga polnud.
  Krahhi järel oli Iirimaa eelarvedefitsiit mullu euroala suurim ning Iiri majandus arenenud riikide seas rängimas majanduslanguses. Läinud aastal riigistas valitsus Anglo Irish Banki ning toetas teisi panku, mis kinnisvaralaenudega hätta jäid.
  Honohan kritiseerib oma raportis teravalt ka panku vastutustundetu laenamise eest – turuosa eest võideldes lasti laenuandmise standardeid järjest alla ning tehti kehtestatud reeglites erandeid. Järelevalveorganid omakorda lasid sellel sündida. Häiret ei andnud isegi IMF.
  Iiri pankade välisvõlg kasvas 2008. aasta alguses 60%le SKPst võrreldes 10%ga 2003. aastal. Kinnisvarasektorisse antud laenude osakaal kasvas vähem kui 40 protsendilt 2002. aastal enam kui 60%le juba aastaks 2006. Aastaks 2007 olid kinnisvarahinnad kümne aastaga neljakordistunud.
  "Oleme saanud karmi õppetunni," ütles eile Iirimaa peaminister Brian Cowen. "Oleme pidanud tegema palju raskeid otsuseid." Cowen möönis, et valitsus ei teinud piisavalt kinnisvarabuumi ohjeldamiseks, kuid süüdistas samas panku, millel oli kriisi tekitamisel keskne roll.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Advokaat: tegelike kasusaajate andmeid puudutavat seadust võiks kohtuvaidlusi ennetavalt muuta
Euroopa Kohtu värske lahend annab tugeva viite, et üldine ligipääs äriühingute tegelike kasusaajate andmetele võib olla ka Eesti põhiseadusega vastuolus, kirjutab advokaadibüroo Cobalt partner Monika Koolmeister.
Euroopa Kohtu värske lahend annab tugeva viite, et üldine ligipääs äriühingute tegelike kasusaajate andmetele võib olla ka Eesti põhiseadusega vastuolus, kirjutab advokaadibüroo Cobalt partner Monika Koolmeister.
Investorid kardavad intressimäära järsu tõusu jätku tugevate USA andmete toel Aasia turud languses
Aasia aktsiad langesid, kuna investorid kaalusid ootamatult tugevaid USA teenuste ostujuhtide indeksi andmeid, mis õhutasid panuseid, et Föderaalreserv võib agressiivset intressimäärade tõstmist pikemalt jätkata.
Aasia aktsiad langesid, kuna investorid kaalusid ootamatult tugevaid USA teenuste ostujuhtide indeksi andmeid, mis õhutasid panuseid, et Föderaalreserv võib agressiivset intressimäärade tõstmist pikemalt jätkata.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

3 hädavajalikku vahendit ettevõtte kaugtöö turvamiseks
Atea võrguarhitekti Ervi Teearu sõnul on mobiilsed töökohad täna juba tavapärased. Sama tavapärane peaks olema turvalahenduste kasutamine, et hoida oma seadmed pidevalt turvatud ning ettevõtte ärikriitilised andmed kaitstud. „Selleks on maailma suurim võrgulahenduste tootja Cisco Systems loonud turvalahenduste tootegrupi, mis on mõeldud just lõppkasutajate seadmetele,“ lisab Ervi, kes on üks väheseid Cisco CCIE sertifikaadiga insenere Eestis. Cisco Systemsi valikust soovitab Teearu kasutada vähemalt kolme alltoodud lahendust.
Atea võrguarhitekti Ervi Teearu sõnul on mobiilsed töökohad täna juba tavapärased. Sama tavapärane peaks olema turvalahenduste kasutamine, et hoida oma seadmed pidevalt turvatud ning ettevõtte ärikriitilised andmed kaitstud. „Selleks on maailma suurim võrgulahenduste tootja Cisco Systems loonud turvalahenduste tootegrupi, mis on mõeldud just lõppkasutajate seadmetele,“ lisab Ervi, kes on üks väheseid Cisco CCIE sertifikaadiga insenere Eestis. Cisco Systemsi valikust soovitab Teearu kasutada vähemalt kolme alltoodud lahendust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.