Indrek Kald • 1. september 2010 kell 9:30

Balti õhuruumi turvavad nüüd neli USA hävitajat

Täna ennelõunal andsid Poola õhujõud Leedus Šiauliai õhuväebaasis vastustuse Balti õhuruumi turvamise eest üle USA-le. Järgmised neli kuud turvavad meie õhuruumi neli hävitajat F-15 C Eagle.

Tseremoonial Eesti õhuväge esindanud lennubaasi ülema kolonelleitnant Roman Timofejevi sõnul andis Poola kontingendi ülem USA kontingendile üle sümboolse Balti õhuruumi võtme ja sellega koos ka vastutuse. Seda korrati ka õhus, kus kaks Poola hävitajat MIG-29 ja kaks USA hävitajat F-15 C Eagle sooritasid kõrvuti ülelennu Šiauliai lennuväljast.

USA kontingent võtab õhuturbevastutuse Balti õhuruumis kolmandat korda. Täna alustavas Balti õhuturbemeeskonnas on 120 liiget: piloodid, tehnikud, meedikud, logistikud ja sidespetsialistid, kellest põhiosa tuleb Suurbritanniast Lakenheathi õhuväebaasist. Varasemalt on USA Balti õhuruumi valvanud 2005. aastal hävitajatega F-16 Fighting Falcon ja  2008. aastal sama F-15 eskadrilliga, mis täna taas missiooni alustas.

USA õhujõudude kontingent patrullib Balti õhuruumis ühekohalistel hävitajatel F-15 C Eagle. See on kõrge manööverdamisvõimega taktikaline hävitaja õhulahingute pidamiseks, mis on võimeline ületama helikiirust ja täitma ülesandeid mistahes ilmastikutingimustes.

Rotatsiooni lõpetav Poola kontingent valvas Balti õhuruumi nelja hävitajaga MIG-29. Poola lähetas sellele missioonile umbes sada inimest. Rotatsiooni kestel sooritas üksus üle 80 treeninglennu.

NATO riigid alustasid oma kontingentide saatmist Balti õhuruumi valvama alates märtsist 2004, mil Balti riigid said NATO liikmeks. Balti taevaid on sellest ajast valvanud Belgia, Taani, Suurbritannia, Norra, Hollandi, Saksa, USA, Türgi, Hispaania, Belgia, Prantsuse ja Poola õhujõudude kontingendid.

Hetkel kuum