• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tondi Elektroonika: rubla devalvatsioon mõjutas meid väga drastiliselt

  Tondi Elektroonika juhatuse esimees Uno Abru sõnul jälgib firma oma töös pidevalt valuutakursse ning valuuta kontole saabumisel vahetatakse see kiiresti kroonide vastu.

  "Me jälgime oma töös pidevalt valuutakursse ja oleme väga ettevaatlikud ning kui valuuta tuleb, siis samal päeval kohe kiiresti vahetame ära. Vene rubla puhul oli vahepeal oli üks suur kõikumine, umbes 30%, mis läks paari kuuga mööda. Nüüd on kurss enam vähem stabiilne. See devalvatsioon mõjutas meid väga drastiliselt, sest meie tooted läksid 30% kallimaks ja käive langes kaks korda," rääkis Abru.
  Abru märkis, et valuutariski puhul pole olukord väga hull juhul, kui pidevalt igapäevaselt jälgida trendi ja kohe raha ära vahetada. Pikalt ei saa vene rublasid arvele kindlasti seisma jätta.  Vene rubla on väga ebakindel valuuta ja juhuslikult seisma seda jätta ei saa, siis võib kaotada küllaltki palju, lisas ta.
  Tondi Elektroonika ekspordib oma tooteid veel umbes 15 riiki, peamiselt Euroopa riikidesse. Kuna Vene turuga on käibed kõige suuremad, siis jälgime seda kõige rohkem, ütles Abru.
  "Kõik valuutad, mis meil sisse tulevad, viime kohe eurodele üle. Samuti hoiame juba viimased 2 aastat oma varud eurodes, nii on rahulikum elada. Kuna meil on kõik hinnad läbi aastate olnud eurodes, siis euro kõikumine USA dollari ja Jaapani jeeni suhtes meid ei kõiguta. Müüme vaid eurotsoonis ja Venemaale ka eurodes, seega dollariga toimuv meid ei kõiguta," sõnas Abru. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.