Silvia Kruusmaa • 5. oktoober 2010 kell 7:56

Tondi Elektroonika: rubla devalvatsioon mõjutas meid väga drastiliselt

Tondi Elektroonika juhatuse esimees Uno Abru sõnul jälgib firma oma töös pidevalt valuutakursse ning valuuta kontole saabumisel vahetatakse see kiiresti kroonide vastu.

"Me jälgime oma töös pidevalt valuutakursse ja oleme väga ettevaatlikud ning kui valuuta tuleb, siis samal päeval kohe kiiresti vahetame ära. Vene rubla puhul oli vahepeal oli üks suur kõikumine, umbes 30%, mis läks paari kuuga mööda. Nüüd on kurss enam vähem stabiilne. See devalvatsioon mõjutas meid väga drastiliselt, sest meie tooted läksid 30% kallimaks ja käive langes kaks korda," rääkis Abru.

Abru märkis, et valuutariski puhul pole olukord väga hull juhul, kui pidevalt igapäevaselt jälgida trendi ja kohe raha ära vahetada. Pikalt ei saa vene rublasid arvele kindlasti seisma jätta.  Vene rubla on väga ebakindel valuuta ja juhuslikult seisma seda jätta ei saa, siis võib kaotada küllaltki palju, lisas ta.

Tondi Elektroonika ekspordib oma tooteid veel umbes 15 riiki, peamiselt Euroopa riikidesse. Kuna Vene turuga on käibed kõige suuremad, siis jälgime seda kõige rohkem, ütles Abru.

"Kõik valuutad, mis meil sisse tulevad, viime kohe eurodele üle. Samuti hoiame juba viimased 2 aastat oma varud eurodes, nii on rahulikum elada. Kuna meil on kõik hinnad läbi aastate olnud eurodes, siis euro kõikumine USA dollari ja Jaapani jeeni suhtes meid ei kõiguta. Müüme vaid eurotsoonis ja Venemaale ka eurodes, seega dollariga toimuv meid ei kõiguta," sõnas Abru. 

Hetkel kuum