Sirje Rank • 16. november 2010 kell 9:01

Kreeka peaminister kritiseeris Merkelit

Kreeka peaminister Papandreou kritiseeris Saksamaad – oma peamist abistajat võlakriisis –, turge ärritanud ettepanekute eest jätta tulevases kriisihaldus-mehhanismis osa kuludest investorite kanda.

Saksa seisukoht tekitas hapramas olukorras riikide jaoks nagu Iirimaa ja Portugal kõrgete intressimäärade spiraali, ütles Papandreou eile Pariisis, lisades, et see spiraal võib "selgroo murda" ning "riike pankrotti sundida", kirjutas Wall Street Journal.

Paljud eurooplased ja sakslased eelkõige pole sellega nõus, et asendada turgudelt hangitav kapital blankoveksliga Euroopa maksumaksjatelt. Siit ka Saksamaa nõudmine, et edaspidi jääks osa kriisiabi kuludest investorite kanda. Ühtlasi loodetakse, et selline "range armastus" sunnib riigid elama võimaluste piires. "Meie ülesanne on ankurdada Euroopas uus stabiilsuskultuur," ütles kantsler Angela Merkel esmaspäeval toimunud CDU parteikongressil.

Iirimaa kõrval on raha hind märgatavalt kallimaks läinud Portugali jaoks, kus välisminister spekuleeris nädalavahetusel, et riik võib olla sunnitud euroalalt lahkuma.

Kreeka puhul näitab värskelt revideeritud statistika, et arvatust kõrgem eelarvedefitsiit ei võimalda Kreekal täita kevadel IMFilt ja ELilt saadud 110 miljardi euro suuruse abilaenu tingimusi. Selle järgi pidi eelarvedefitsiit tänavu alanema 8,1%-le SKPst, kuid jääb tõenäoliselt 9,4% tasemele. Avaliku sektori võlg kasvab aasta lõpuks 114%-le SKPst.

Citigroupi ökonomisti Giada Giani sõnul võib Kreeka võlg 2013. aastaks paisuda juba 165%-le SKPst, mis suurendab intressikulu. "Oluliselt kõrgem võlaprofiil muudab Kreeka riigieelarve seisu veelgi hapramaks kui enne," nentis ta.

Hetkel kuum