Hannes Sarv • 25. jaanuar 2011 kell 5:02

Investoreid otsitakse häda sunnil

Advokaadibüroo Sorainen partner Toomas Prangli toob välja, et majanduslanguse faasis oli ühinemis- ja ülevõtmistehingute aktiivsus üle maailma oluliselt madalam. Siin ei olnud Eesti ja Balti riigid mingiks erandiks.

"Majanduskriisis toimuvad suuremad tehingud tavaliselt erinevate strateegiate ümbervaatamisega seonduvalt. Paljud ettevõtted on otsustanud keskenduda põhilistele või tulutoovatele valdkondadele ning müüa ülejäänud äritegevused. Uusi investoreid otsiti ka häda sunnil täiendava finantsinvesteeringu või käibekapitali vajadusel, sest pangad olid möödunud aastatel sisuliselt kraanid kinni keeranud.

Kuna ettevõtted tegelesid põhiliselt oma tegevuse ümberkorraldamisega ja erinevate kriisivastaste kaitsemehhanismide loomisega, siis pandi paljud laienemisplaanid kalevi alla," rääkis Prangli.

VõrdlusMullused suuremad ülevõtmised Baltimaades

20 suurimat ülevõtmist Balti riikides 2010. aastal, müügihinna järgi

Tiltra Group, Leeduostja: Trakcja Polskasumma: 196,3 mln eurotGeonafta Group, Leeduostja LOTOS Petrobalticsumma: ei avaldatudBaltijos laivu statykla, Leeduostja: BLRT Gruppsumma: ei avaldatudTallinna Vesi, Eestiostja: Veolia Watersumma: tehingut ei lõpetatudNorma, Eestiostja: Autoliv Incsumma: 38 mln eurotCitadele banka, Lätiostja: EBRDsumma: 36,6 mln eurotVilniaus pergale Group, Leeduostja: Mieszkosumma: 31,9 mln eurotNacionaline farmacijos grupe, Leeduostja: Central European Pharmaceutical Distributionsumma: 24,5 mln eurotKalev Chocolate Factory, Eestiostja: Felix Abbasumma: ei avaldatudAir Maintenance Eesti, Eestiostja: BaltCapsumma: ei avaldatudWebmedia Group, EestiEnterprise Venture Fundsumma: 7 mln eurotAlexela Oili 22 tanklat, Leeduostja: Neste Oilsumma: ei avaldatudKelprojektas, Leeduostja: BaltCapsumma: ei avaldatudKohtla-jÄrve Soojus, Eestiostja: VKG Energiasumma: 5,6 mln eurotTREV-2 Group, Eestiostja: BaltCapsumma: ei avaldatudMelna Kafija, Lätiostja: Lofbergs Lilasumma: ei avaldatudM-2, Lätiostja: Girod Internationalsumma: 4,85 mln eurotKabeliniai ryšiu tinklai and Trigeris, Leeduostja: Vigintasumma: 4,38 mln eurotAeroc International, Eestiostja: Yaicosumma: 4,33 eurotNaujoji energija, Leeduostja: Freenergy and Vardar Eurussumma: ei avaldatudAllikas: advokaadibüroo Sorainen

Hetkel kuum