Sirje Rank • 10. veebruar 2011 kell 12:08

Välisinvestorid naasevad Lätti – esirinnas Eesti ja Rootsi

Läti majanduse toibudes on taastunud ka välisinvestorite huvi Läti vastu, kirjutavad Swedbanki analüütikud Martins Kazaks ja Dainis Stikuts, prognoosides järgnevatel aastatel välisinvesteeringute taset 4-5% ulatuses SKPst.

See tähendaks investeeringute taastumist kriisieelsel tasemel, vahendas agentuur Bloomberg.

Läinud aasta viimases kvartalis kasvas Läti SKP aasta baasil esialgsetel hinnangutel 3,7%. See on viimase kolme aasta kiireim tempo, kuid järgneb ülijärsule langusele, mil Läti SKP kahanes 2008. aastast kokku 25%.

Kriisile eelnenud buumi ajal siirdus lõviosa välisinvesteeringutest finantsvahendusse, kinnisvarasse ja kommertsteenustesse. „Nüüd lähevad välisinvesteeringud peamiselt tootmisesse, kuna selle konkurentsivõime ja ekspordiväljavaated on paranenud,“ märkisid analüütikud.

Läinud aasta kolmanda kvartali seisuga oli suurim välismaiste otseinvesteeringute tegija Lätti Eesti 14,4 protsendiga. Järgnes Rootsi 13,5%ga. Samas on osa Rootsi investoreid investeerinud Eesti kaudu, mis teeb siiski pigem Rootsist Läti suurima välisinvestori.

Hetkel kuum