Sirje Rank • 1. märts 2011 kell 8:39

Rootsi ja Soome andsid gaasi, Taani pidurdas

Läinud aasta viimases kvartalis kasvas Eesti olulise ekspordipartneri Rootsi majandus aastatagusega võrreldes 7,3% ning Soome majandus 5,2%.

Suurima panuse Rootsi majanduskasvu andis eratarbimine, mis kasvas neljandas kvartalis 4,3%, teatas täna Rootsi statistikaamet. Eelnenud kvartaliga võrreldes kasvas Rootsi SKP neljandas kvartalis 1,2% ja aasta peale kokku 5,5%, mis on kiireim kasv 1970. aastast.

Soome statistikaameti täna avaldatud andmeil kasvas Soome SKP läinud aasta viimases kvartalis aastatagusega võrreldes 5,2% ning majandus kogu aasta peale kokku esialgsel hinnangul 3,1%. Eelnenud kvartaliga võrreldes kasvas Soome SKP neljandas kvartalis 1,7%.

Taani SKP kasvas läinud aasta neljandas kvartalis aastatagusega võrreldes 2,7%, kuid pööras eelnenud kvartaliga võrreldes 15 kuud väldanud kasvu järel ootamatult langusesse kui eksport vähenes ja riik kulusid koomale tõmbas. Neljandas kvartalis kahanes SKP eelnenud kvartaliga võrreldes 0,4%. Aasta peale kokku kasvas Taani SKP mullu 2,1%.

„Negatiivsed mõjud eelarvekärbetest ja kinnisvaraturu kollapsist on jätkuvalt tugevad,“ kommenteeris Taani majanduse seisu Nomura Internationali analüütik Jens Söndergaard. Söndergaardi sõnul on Taani majandusel ees üsna konarlik toibumistee ja talitsetud kasvutempod.

Euroopa Komisjoni prognoosi järgi kasvab Taani majandus Põhjala riikidest tänavu kõige aeglasemalt ehk 1,9%.

Hetkel kuum