Katre Pilvinski • 20. märts 2011 kell 10:00

"Liibüat ja Iraaki võrrelda ei saa"

Liibüa liidri kolonel Muammar Gaddafi vastu alustatud ühisoperatsioon on täiesti erinev Afganistanis ja Iraagis toimunust, kinnitas riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson.

"Siin ei ole tegemist ainult lääneliitlaste koostööga, vaid väga selgelt on väljendanud oma huvi ka Araabia Liiga ja Aafrika Liit, ja mitmed araabia riigid on ka panustamas sellesse ühisoperatsiooni – nii Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid ja mitmed teised riigid. Näiteks oli lennukeelutsooni üks – diplomaatia keeles – sponsoreid Liibanon," rääkis Mihkelson intervjuus ERRile.

Seetõttu ei saa Mihkelsoni sõnul keegi tõsimeeli väita, et tegemist on läänemaailma järjekordse konfliktiga moslemiriigiga. Islamiäärmuslus võib küll ka sellest ühisoperatsioonist leida enda tegevusele mingisugust õigustust, kuid see ei saa takistada ÜRO Julgeolekunõukogus vastu võetud resolutsiooni alusel lennukeelutsooni kehtestamist, pealegi kui Gaddafi väed jätkasid Banghazi ründamist.

Kas Gaddafi armee võiks lõheneda, on Mihkelsoni arvates raske ennustada, sest viimane kuu on selles osas toonud erinevaid uudiseid. Kui algul näis, et armee võib kiiresti laguneda, säilitas Gaddafi siiski olulisel määral kontrolli oma relvajõudude üle, kui ÜRO Julgeolekunõukogu oleks jäänud nädala või paar hiljemaks, oleks Gaddafi tõenäoliselt taastanud jõuga kontrolli ka Banghazi üle.

 

 

Hetkel kuum