Katre Pilvinski • 20. märts 2011 kell 12:00

Paet: EL ja NATO on Liibüa suhtes ühtsel positsioonil

Välisminister Urmas Paet ei ole nõus väidetega, et Liibüa pommitamine viie suurriigi poolt on tekitanud vastuolusid Euroopa Liidus ja NATOs ning tema sõnul on kogu Gaddafi vastasel operatsioonil tuntav rahvusvahelise üldsuse toetus.

"Euroopa Liit ja NATO tervikuna olid positsioonil, et selle sama võimaliku Liibüa vastase tegevuse peab sanktsioneerima ÜRO julgeolekunõukogu. Ja kui seda niimoodi tehti, siis on ka selge, et üks või teine organisatsioon (Euroopa Liit ja NATO - toim.), niiakaua, kuni nad ei ole ise otsustanud teistmoodi, ei peagi selles operatsioonis tervikuna osalema," ütles Paet Delfile.

Paet lausus, et Euroopa Liidus ja NATOs on ka seda küsimust arutatud, aga siiani ei ole jõutud sellise otsuseni, et NATO või Euroopa Liit tervikuna, ehk kõik liikmesriigis peaksid selles operatsioonis osalema. Ta lisas, et homme on ka Euroopa Liidu välisministrite kohtumine, kus Liibüa teema on arutelu all.

"Praegu küll ei paista, et kas Euroopa Liit või NATO otsustaksid tervikuna selles operatsioonis aktiivselt osaleda. Seni kuni need organisatsioonid ise ei ole sellist otsust teinud, siis seni on see täiesti õigustatud, et ÜRO mandaadi alusel üks või teine ÜRO liikmesriik selles operatsioonis osaleb ja sinna panustab," sõnas Paet.

Hetkel kuum