Koit Brinkmann • 25. märts 2011 kell 4:48

Kuidas teenida kolm miljonit?

Narvas kahel toolil istunud kohalik mõjukas poliitik Aleksandr Moissejev aitas enda käsutuses olnud infot kasutades teenida paari nädalaga ühel väikefirmal 3 miljonit krooni.

Narva linnas teostab heakorratöid AS Heakorrastus, mis kuulus võrdselt Narva linnale ja AS-le Cleanaway (praegu AS Veolia Keskkonnateenused). Praegu on ligi 90% sellest firmast Nikolai Ossipenko kontrolli all.

Ettevõtte liikus Ossipenko kätte Aleksandr Moissejevi abil, kellega seotud firma teenis vahelt 3 miljonit krooni.

Cleanaway asus 2006. aasta veebruaris otsima enda 50-protsendilisele osalusele ostjat. Osalust pakuti kaasaktsionäriks olnud Narva linnale. Linnavarakomisjon otsustas aga 2006. aasta märtsis aktsiate ostueesõigust mitte kasutada.

Linnavarakomisjoni liikmeks oli siis ka Moissejev, kes samal ajal pidas Cleanawayga läbirääkimise osaluse ostuks. Nendel kõnelustel esindas Moissejev erafirmat OÜ IV Invest Development. Kõneluste tulemusena ostis IV Invest Development osaluse kuue miljoni krooni eest ning müüs mõni nädal hiljem ehk 15. mail Heakorrastuse aktsiad üheksa miljoni krooni eest edasi Ossipenko firmale.

Ameltikult kuulub OÜ IV Invest Development Moskvas elvavale Marina Uvarovale. Ettevõtte juhatusse kuulub ka Jelena Pahhomova, kes on Narva linnavolikogu elamukomisjoni esimees ning SA Narva Linnaelamu juhatuse liige.

Küsimusele, kas linn ei oleks ise võinud teenida need kolm miljonit, vastas ASi Heakorrastus nõukogu liige Moissejev 2006. aasta sügisel Äripäevale, et linn ei pea spekuleerima.

Samas kinnitas Moissejev, et tema pole läbirääkimisi pidanud, sest sidet IV Invest Developmentiga tal pole. “Rääkinud olen Cleanawayga nendel teemadel küll. Rääkimised ning läbirääkimised on erinevad asjad,” on Moissejev varem Äripäevale öelnud.

Cleanaway tegevdirektor Argo Luude kinnitusel pidasid nad aga aktsiate müügiks IV Invest Develpomendile läbirääkimisi just Moissejeviga, kellel selle firmaga justkui mingit seost pole.

Luude on öelnud, et kuna lepingud linnaga said läbi ja firma 50protsendilise omanduse juures ettevõtet ei kontrollinud, otsiti aktsiatele ostjat. “Ostuhuvi tuli Moissejevi käest. Temaga pidasime ka läbirääkimisi, üks meesterahvas oli ASi Heakorrastus nõukogust veel,” lausus Luude. IV Invest Developmenti omanik ning juhatuse liige Marina Uvarova ja teine juhatuse liige Jelena Pahhomova läbirääkimistel ei osalendu.

Luude nentis, et talle tuli üllatusena, et Cleanawaylt ostetud aktsiad müüdi edasi Nikolai Ossipenkole. “Kui me müüsime, uskusin, et nad ostavad endale,” ütles Luude. “Inimesena jättis Moissejev meeldiva, erudeeritud mulje.”

Aleksandr Moissejev istus aastaid ASi Heakorrastus nõukogus. Linna esindas ta nii, et poolenisti linnale kuuluvast ettevõttest sai Nikolai Ossipenko firma, milles Narva linnal on 11,5protsendiline väikeosalus. Ossipenko firma lihtsalt suurendas nii palju aktsiakapitali.

Hetkel kuum