Sirje Rank • 20. aprill 2011 kell 7:17

Valgevene sammu võrra devalveerimisele lähemal

Valgevene tühistas teisipäeval olulised valuutapiirangud, mis sisuliselt tähendab valuuta devalveerimist, kirjutab Wall Street Journal.

Valgevene pangad said loa osta-müüa Valgevene rubla väljaspool 10% suurust kõikumisvahemikku, mis seni kehtis pankadevahelistes tehingutes ja tehingutes ettevõtetega, ütles panga asedirektor Nikolai Luzgin. Tehingutes üksikisikutega ei tohi valuutakurss jätkuvalt ametlikust kursist üle 2% kõrvale kalduda.

„Sellega hakkavad kehtima kahed valuutakursid. Üks on ametlik, teine on ujuv turukurss. Elanikkonnal pole luba ujuvat kurssi kasutada, kuid ettevõtetel on,“ ütles UniCrediti ökonomist Vladimir Osakovski. „Üldiselt on see samm õiges suunas ning see peaks majandusele kasulikum olema kui senine fikseeritud kurss.“

Valgevene ettevõtted ostavad juba dollareid kursiga 4300 rubla dollarist, mis on palju nõrgem kurss kui keskpanga viimane ametlik kurss 3074 rubla tasemel.

IMF kiitis Valgevene sammu heaks, kuid märkis, et kursid tuleks ettevõtetele ja eraisikutele ühtlustada.

Kõrgem kurss eraisikutele karistab neid, kes on säästnud dollarites või eurodes ning peavad nüüd kulutuste katteks valuutat müüma. Teisalt aitavad need vahetuskursid neid, kel on palju Valgevene rublasid ning kes peavad tegema suuri oste dollarites või eurodes.

Hetkel kuum