Silvia Kruusmaa • 10. juuli 2011 kell 12:27

Keskpankur: Island on tagasi!

Pärast Islandi karmi majanduslangust, on riigi keskpangal õnnestunud stabiliseerida riigi raha kapitalikontrolliga, inflatsiooni ülempiiriga ning intressimäärad on surutud 18%lt alla 4,25%le.

Riigi keskpanga Sedlabanki juht Mar Gudmundsson ütles, et viimase aja arengud näitavad, et riik saab funktsioneerida jälle enda võimu all, kirjutas Wall Street Journal. Island on rekapitaliseerinud oma pangasüsteemi ja pannud aluse kriisi ajal rakendatud kapitali kontrollide kergendamisele.Riigi edusamme pandi tähele, kui Island pöördus tagasi rahvusvahelisele võlakirjaturule, laenates miljard dollarit.

„See saadab maailmale signaali, et me pole enam valuutakriisis, me oleme tagasi!“ rõhutas keskpanga juht. Gudmundsson lisas, et kuigi riik ei vaja hetkel lisafinantseerimist, siis ta ei välista lähikuudel uuesti „turule minekut“.

Kuigi riigi majandus on hullema selja taha jätnud, ei lähe kõik sugugi sujuvalt.Töötuse tase (7,8%) on endiselt kõrge, võrreldes kriisieelse 2%ga. Ning inflatsiooni kasv on muutunud valitsuse põhimureks.

Kuigi on üllatav näha inflatsiooni tõusu nii varajases taastumise järgus on Gudmundssoni sõnul võimalik, et võimud ülehindasid majanduslanguse ulatust. Keskpanga juht rõhutas, et intressimäärad järgnevad arengutele, kuid risk, et raha muutub liiga kalliks on siiski madal.

Gudmundssoni sõnul jälgivad poliitikud pingsalt Kreeka võlakriisi, sest selle lõpptulemus on võtmeelement euroga liitumise otsuses. Keskpanga juhi sõnul on oluline, et rahaliit parandaks oma juhtimissüsteemi, lisaks on liidul vaja enam majanduslikku integratsiooni.

Euroopa liit ja Island alustasid liitumiskõnelusi 27. juunil. Island esitas taotluse ühineda euroliiduga 2009. aasta juulis.

 

Hetkel kuum