Indrek Kald • 27. september 2011 kell 12:27

Neivelt: kui garantiid käiku lähevad, pole raha ühelgi riigil

Jürgen Ligiga väitleva Indrek Neivelti sõnul ei suuda riigid EFSFi garantiisid täita.

Kui peaks minema väljamaksmiseks, siis oleme ühes paadis teistega, kel on sama mure – ega neil ka seda raha pole, rääkis ta Vikerraadios.

Neivelt ei usu, et Euroopa pääseb Kreeka võlgade mahakirjutamisest, tema hinnangul oleks maksimaalne see, kui Kreeka ei maksaks paari aasta jooksul intresse ning alustaks pärast seda alles laenu põhiosa tagasimaksmist. "See, et Kreeka oma kahaneva majandusega suudaks intresse teeninda, pole võimalik."

"Kas kirjutada maha 50% võlgadest, rohkem või vähem, on maitse küsimus," lisas ta ning märkis, et eurotsoonist kellegi väljaheitmine on poliitiliselt välistatud.

Üleeile kirjutas Indrek Neivelt oma blogis, et Euroopa stabiilsusfondis EFSF osalemine pole riskivaba. "Kas Eesti peaks selle garantii andma? Kui keegi tuleks näiteks sellise garantiiga pangajuhi ette, saadetaks ta ruttu tagasi," märkis ta.

"Seda juttu, mida paljud räägivad, et see ei ole raha, vaid garantii, on piinlik kuulata. Risk on risk, olenemata sellest, kas annad garantii või laenu," lisas Neivelt.

Täna riigikogu ees EFSFis osalemise eelnõu kaitsnud rahandusminister Jürgen Ligi kommenteeris, et "pankurid ei kõlba poliitikuks", sest erinevalt kommertspankadest ei anna riigid laenu kasu saamiseks.

"See loogika, nagu kehtiksid samad põhimõtted laenudele pankades ja riigisektoris, on ikka paras absurd," rääkis ta. "Pangad annavad raha välja vahetu kasumi teenimiseks, riigid ainult põhimõtteliselt avaliku teenuse tagamiseks, mingit kasumit püüdma ei minda," ütles Ligi.

Rahandusminister lisas, et saatis pärast Neivelti kriitika lugemist talle "sõnumikese". "Neivelt on särav mõtleja, aga ta võiks vähem arvata ja rohkem teada," märkis Ligi.

Hetkel kuum