6. oktoober 2011 kell 11:26

Maailma toiduhinnad kukkusid kolmandat kuud järjest

Kartuses, et majanduslik aeglustumine vähendab nõudlust ja teravilja hinna kukkumise tagajärjel kukkusid maailma toiduainete hinnad septembris kolmandat kuud järjest, mis on pikim langusperiood enam kui kahe aasta jooksul.

Ühinenud Rahvasteorganisatsiooni sõnul kukkus 55 toidutoorainest koosnev indeks 229,5 punktilt 225 punktini. Võrdlusindeks saavutas selle aasta veebruaris rekordi, tõustes 237,7 punktini, kirjutab Bloomberg.

Maisi futuur tegi septembris vähemalt viimase 50 aasta suurima kukkumise läbi, viies alla ka teiste teraviljade hinnad. Selle tõttu ennustavad Bloombergi poolt küsitletud ökonomistid, et Hiina kolmanda kvartali inflatsioon tõusis 4,5% ehk 0,5 protsendipunkti vähem, kui teises kvartalis.

"Majanduse aeglustumine on ainus põhjus, miks hinnad alanevad," ütles ÜRO toidu- ja põllumajanduse organisatsiooni (FOA) vanemökonomist Abdolreza Abbassian. "Kui tuleb veel halbu uudiseid nõudluse kohta, siis ma ei imesta, et hinnad veelgi kukuvad."

Viimati kukkus FOA toiduhinna indeks enam kui kaks kuud järjest vahemikus juuli 2008 kuni veebruar 2009. Toonaselt 224,1 punktiselt tipptasemelt kukkus indeks 37%. Aastaga on indeks endiselt 16% kõrgemal.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum