Belgia riigistab Dexia panga

Katri Soe-Surén 10. oktoober 2011, 10:36

Suure osaluse tõttu Kreekas raskustesse sattunud Dexia pank läheb riigistamisele. Dexia on seega esimene Euroopa pangakriisi ohver.

"Saavutasime oma peaeesmärgi säilitada Dexia Banque Belgique ja paigutada kõrvale riskid," ütles Belgia peaminister Yves Leterme pärast eile hilisõhtul toimunud valitsusistungit.

Valitsus võtab nelja miljardi euro eest täielikult üle panga Belgia osa. Lisaks annab Belgia koos Prantsusmaa ja Luksemburgiga 90 miljardi eest garantiisid. Prantsuse haru läheb jagamisele Prantsuse riigipanga Caisse des Depots ja postipanga Banque Postale vahel. Saja miljardi euro eest "toksilisi" võlakirju paigutatakse aga nn halba panka.

Belgia rahandusminister Didier Reynders teatas, et plaanist on informeeritud Euroopa Komisjoni konkurentsiametit. Dexia juhtum on investorite jaoks testiks, kuidas Euroopa riikidel õnnestub pankade kokkuvarisemist riigivõlakriisi taustal takistada. Neljapäeval lõpetati börsil Dexia aktsiatega kauplemine. Viimase 12 kuu jooksul kaotas kontsern 70 protsenti oma börsiväärtusest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. October 2011, 12:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing