15. november 2011 kell 8:08

Euro kriis kandub Ida-Euroopasse

Mitte ainult euroala liikmed, vaid ka riigid Ida-Euroopas on nakatumas võlakriisi. Ungari forinti kurss on langenud, raskustes on ka Slovakkia, Poola, Rumeenia.

Ungari ja Slovakkia pidid eile ära jätma plaanitud võlakirjaoksjoni, kuna ei leidunud piisavalt ostjaid, kirjutab Financial Times Deutschland. Ungari puhul kasvab ka mure reitingu pärast, mis võib langeda rämpsu tasemele. Peaks see juhtuma, on Ungari täielikult kapitaliturgudest ära lõigatud.

Ungari võlakirjaintressid on tõusnud üle kaheksa protsendi taseme, forinti väärtus on rekordiliselt madalal. Võrreldes aasta algusega on forint odavnenud 12 protsenti.

Erinevalt Ungarist ei tohiks Slovakkial siiski refinantseerimisprobleeme olla. Riigil on korralik sularahapolster, säästlik eelarvepoliitika ja 40protsendilise võlakoormaga SKPst ollakse oluliselt madalamal EL keskmisest.

Suureks probleemiks mitmetes Ida-Euroopa riikides on ka eraisikute suur võlakoorem. Paljud ungarlased on võtnud Šveitsi frankides või eurodes laenu, sama on juhtunud aga ka poolakate ja rumeenlastega ning nüüd ei suudeta neid laene tagasi maksta.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum