Sirje Rank • 15. november 2011 kell 20:26

Euroala võlakriis uues ohtlikus faasis - kriis levib

Teisipäeval ei piirdunud investorite pagemine enam Itaalia ja Hispaania võlakirjadega, vaid euroala rekordile kärisesid ka Prantsusmaa, Belgia ja Austria riigivõlakirjade intressimäärade vahed Saksamaaga ning isegi Hollandi ja Soome võlakirjade tootlused kasvasid.

Kui selline trend jätkub, seisab euroala tugevas südames lõpuks Saksamaa üksi, kirjutas Wall Street Journal. Isegi tippreitinguga Austria, Holland ja Soome ei ole enam nakkusele immuunsed.

Austria puhul kummitab taas - nii nagu investeerimispanga Lehman Brothers krahhi järel oht, et riik ei suuda vajadusel välja aidata oma panku, mis on väga jõuliselt laienenud Kesk- ja Ida-Euroopas. Miks aga on kerkima hakanud ka Hollandi ja Soome võlakirjade tootlused?

„Viimastel nädalatel on turud piiranud Prantsusmaad, kuid praegune agressiivne intressivahede suurenemine Hollandi ja Soome võlakirjade puhul võib potentsiaalselt olla märgiks, et kriis on eskaleerumas uuele palju ohtlikumale tasandile,“ märkisid Royal Bank of Scotlandi intressimäärade strateegid panga klientidele läkitatud ringkirjas.

Itaalia võlakirjade tootlus ületas täna taas kriitilise 7% piiri. Prantsusmaa ja Austria kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimäärade vahe Saksamaaga kasvas ajalehe Financial Times andmeil vastavalt 192 ja 184 baaspunktile, mis investorite silmis ei vasta enam tipptasemel reitingule.

Hispaania võlakirjade vahe Saksamaaga kasvas 482 baaspunktile, mis ületab 450 baaspunkti piiri, kust Iirimaa ja Portugal olid sunnitud välisabi paluma. Belgia võlakirjade vahe Saksamaa võlakirjadega kasvas rekordilisele 314 baaspunktile.

Saksamaa kümneaastase tähtajaga võlakirjade tootlus alanes 1,77%-le. Soome ja Hollandi võlakirjade tootlus kerkis vastavalt 17 ja 10 baaspunkti võrra, millega vahe Saksamaa võlakirjade tootlusega oli lähedal 2009. aasta tippudele.

Hetkel kuum