Sirje Rank • 31. jaanuar 2012 kell 14:27

Sarkozy rivaal lubab fiskaalleppe ära muuta

Francois Hollande, keda prantslased eelistaksid arvamusküsitluste järgi näha Prantsusmaa järgmise presidendi ametis, lubab valimisvõidu korral Ülemkogul sel nädalal kokku lepitud fiskaalkokkuleppe ära muuta.

„Me ei saa langeda karmi kokkuhoiu spiraali paktiga, mis keskendub ainult kasinusele,“ ütles Hollande’i kampaaniaülem Pierre Moscovici täna Pariisis pressikonverentsil. „Eelarvedistsipliinist üksi ei piisa, vaja on ka majanduskasvu,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Hollande tahab suuremat rolli Euroopa Keskpangale, et panna keskpank „reaalmajanduse teenistusse“, ütles Moscovici. Samuti ühiste eurovõlakirjade kasutuselevõttu ning Euroopa finantstehingute maksu tulude kasutamist tulemüüride tugevdamiseks, et tõkestada kriisi levikut. Moscovici nimetas ka Euroopa „projektvõlakirjade“ käibelevõttu, et rahastada suurprojekte.

Eile teatasid 25 liikmesriiki 27st, et on valmis liituma eelarvedistsipliini tugevdava fiskaalkokkuleppege, mille Hollande võimule tulles ära muuta tahab.

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ütles eile, et ei saada kokkulepet ratifitseerimisele enne, kui on toimunud nii presidendivalimiste esimene kui ka teine voor aprillis-mais.

Prantsusmaa arvamusküsitlused näitavad, et kui presidendivalimiste teises voorus oleksid vastamisi Hollande ja Sarkozy, oleks sotsialistide kandidaadil praeguse presidendi ees kahekümne protsendipunkti suurune edumaa.

Hetkel kuum