Alyona Stadnik • 5. aprill 2012 kell 9:07

Nõlvak: jooksvate kulude kärbe on parim investeering

Riskiinvestori ja ettevõtja Rainer Nõlvaku sõnul on talle muutuvas olukorras kõige südamelähedasem vähendada oma kulutusi, näiteks vahetada auto säästlikuma vastu ning panna korralikumad aknad ette.

„Suhtun pangahoiustesse eri ajajärkudel erinevalt. On aegu, kus saab rohkem ettevõtlusega tegeleda, siis eelistan panna raha ettevõtete arendamisse. Kindlasti on perioode, kus on tark hoida raha hoiustel, sest mineviku tootlused ei garanteeri tulevikus mitte midagi,“ kommenteeris Nõlvak.

Nõlvaku sõnul eeldab investeerimine protsessi jälgimist ja teadmist, mida sa teed, eriti viimaste finantskriiside valguses. „Uisapäisa investeerimine ei pruugigi tuua paremat tootlust, kui hoiusel hoidmine. Kui sa teed midagi, siis ma pead teadma, mida sa teed. See ei ole universaalne valem, et panen globaalsesse aktsiasse ning saan rikkaks,“ märkis Nõlvak.

Ta lisas, investeerimine eeldab ka oma raha kulutamist, ilma selle võimaluseta ei peaks seda tegema ning peaks endale teadvustama, et ka hoiustega ei pruugi teenida. „See on valikute küsimus. Kui inimesel pole aega aktiivsemalt oma portfelliga tegeleda, siis ta teab, et raha kaob sealt tasapisi,“ lausus Nõlvak.

Ta märkis, et ka see ei ole kindlasti hea valik, kui tormata investeerima tõusvasse naftatöötlejasse ning lõpuks jääda rahast ilma. „Tuleb aru saada, mida teed. Mulle tundub muutuvas olukorras kõige südamelähedasem vähendada oma kulutusi,“ märkis Nõlvak.

Näiteks võib vahetada auto säästlikuma vastu või panna kodus ette kolmekordsed aknad, soovitas Nõlvak. „Tehke mingi muu investeering, mille tulemusena jooksvad kulud vähenevad. See võib olla kõige kindlam investeering,“ rääkis ta.

Äripäev pani tänases juhtkirjas ette, et oma vara väärtust kasvatada või vähemalt hoida soovivatel investoritel tasub seisev raha pangahoiustelt välja võtta ning investeerida globaalselt tugeva turupositsiooniga ja dividendi maksvate ettevõtete aktsiatesse.

Hetkel kuum