Romet Kreek • 13. august 2012 kell 8:07

IMF: kriisiriigid õppigu Islandilt

Islandil on mõned võtmeõppetunnid riikidele, mis soovivad jääda ellu. Islandi majandus on IMFi sõnul üllatavalt tugevalt taastunud, vahendab Bloomberg.

Island jäi enda otsuse juurde kindlaks, pannes võlakirjaomanikud maksma kahjude eest maksumaksjate asemel ning hoides heaoluühiskonda tööpuuduse eest, mis viis riigi kollapsi järel taastumisele.

„Island tegi kriisis olulisi otsuseid,“ ütles IMFi missiooni juht Daria V. Zakharova. „Meil on väga positiivne majanduskasvu väljavaade eriti selle aasta osas ja ka järgmise aasta osas, kuna kasv baseerub saarel endal.“

Island keeldus 2008. aastal pankade kreeditore päästmast. Pankade võlad ületasid riigi majandust kümnekordselt. Saareriik piiras kapitali väljavedu, mis kaitses spekulantide rünnaku eest. See aitas valitsusel keskenduda kodumajapidamiste ja äride abistamisele.

„Island säilitas sotsiaalsüsteemi väga suure eelarve tasakaalustamise juures,“ ütles Zakharova.

Islandi kroon kukkus 2008. aastal euro vastu 80 protsenti, mis pööras juba sama aasta lõpuks väliskaubanduspuudujäägi ülejäägiks. Tööpuudus, mis üheksakordistus, kukkus kahe aasta taguselt 9,3 protsendisest tipust juunis 4,8 protsendile.

„Islandi kasvu veab eratarbimine. Investeerimine on tugevalt kerkinud ja isegi netoeksporti vaadates, mis on negatiivselt panustanud majanduskasvu, sest import on tugev, peegeldades tugevat tarbimist, sissetulekute kasvu ja kodumajapidamiste ootuseid,“ ütles ta. „Eksport ja turism on väga kiiresti kasvanud.“

„Kapitalikontrolli kaotamine on Islandile põhiväljakutse ja see ei saa olema kerge,“ ütles ta. „Valitsus on pääsenud tagasi rahvusvahelistele kapitaliturgudele, pankade bilansside puhastamine on läinud kiiresti.

Hetkel kuum