Ain Alvela • 22. august 2012 kell 8:50

Kõva käibega jahutootja kartellikahtluse all

Toiduainetootjate tänavuses käibetabelis 2. koha saavutanud AS Tartu Mill sai mullu riigiprokuratuurilt süüdistuse kartellikokkuleppes.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi tahtis ettevõtte juht ja suuromanik Uuno Lausing saavutada olukorda, et hiljemalt 2007. aasta märtsi lõpuks oleks samas valdkonnas tegutsev AS Stahlhut jahutootmise ärist väljunud ning andnud tegevuse üle Tartu Millile. Ühtlasi pidi Stahlhut andma Tartu Millile üle ka veskiga seotud klientuuri ja hankijate andmed. Tegemist oli segase olukorraga, milles pole selgust siiani.

Riigiprokuratuuri kinnitusel oli Tartu Milli eesmärk see, et teine ettevõte lõpetaks Eestis kõrge kvaliteediga jahu tootmise ning väljuks turult, misjärel jääks Tartu Mill AS turule üksi.

Tartu Mill on Eesti juhtivaid jahutootjaid. Esialgu tegeleti vaid rukkijahu tootmisega, kuid pärast moodsa nisujahuveski käivitamist 2002. aasta maikuus hakkas ettevõte rukkijahu kõrval ka nisujahu tootma.

Ettevõtte juht Uuno Lausing aga endal süüd ei näe. Ta ütleb, et tänavune edu on tulnud tänu nende ühtse ja tugeva meeskonna järjepidevale ning intensiivsele tööle. Tartu Milli toodangust läheb üle 40% Eestist välja. "Ekspordime nõudlikele klientidele erinevatesse maadesse kvaliteetset jahu," kinnitab Lausing ning toob näiteks Soome, Rootsi, Läti, Tai, Malta, Palestiina ja Gambia.

Hetkel kuum