Alyona Stadnik • 3. oktoober 2012 kell 8:30

Ivo Rull streigist: pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad

Suhtekorraldusfirma Rull & Rumm OÜ juhatuse esimehe Ivo Rulli hinnangul kasutavad nii valitsus kui arstide esindajad töötülis demagoogiavõtteid, mis on normaalne, sest muidu jääks kõlama ainult ühe poole sõnum.

„Ma panin veel tähele ühte asja, et täna hommikul saatis ka statistikaamet pressiteate, kus oli kirjas, et arstid teenisid 2010. aastal 2,1-kordset keskmist,“ ütles Rull. Äripäev küsis Rullile kommentaari eilsele uudisele, kus peaminister Andrus Ansipi tellimusel avalikustati EMTA uuring arstide sissetulekute kohta.

Rulli hinnangul on tegemist töötüliga, kus ühelt poolt kasutavad arstite liidu ja valdkonna esindajad demagoogiavõtteid ning võrdlevad Eesti arstide sissetulekuid Rootsi, Soome või Norra arstide sissetulekutega, mis on ebaadekvaatne võrdlus. Teisest küljest püüab valitsus oma kommunikatsiooniaparaadi kaudu selles tülis kasutada oma võtteid.

"Statistika väljavõtmine ja tõlgendamine on klassikalisi suhtekorraldusmeetodeid, numbrid annavad kontekstist välja rebides pildi, milles on väiksed valed, suured valed ja statistika. Ega eile hommikul lehti lugedes ma väga ei imestanud, et sellised numbrid ja uudised on ilmunud,“ kommenteeris Rull.

Küsimusele, kuidas ta hindab seda, et peaministri büroo tellis EMTA-lt uuringu arstide sissetulekute kohta, lausus Rull, et kõrvaltvaatajana ta saab aru, et mõlemad pooled kasutavad töötülis ka infoelemente.

Ta lisas, et ajakirjandus võiks täpsustada, mis on see tõde - kas 2,1kordne keskmine palk, mida statistikaamet ütleb või maksu-ja tolliameti uuring. „Ajakirjandus tõi eilses uudises ka olulise nüansi, et keskmine palk ei puudutanud ainult arste, vaid seal olid sees ka ravimifirmade töötajate palgad jne. Viskan väikse kivi ka meedia kapsaaeda, kes tegelikult tahab näha asju mustvalgena,“ märkis Rull.

„Mina võtan seda asja niimoodi, et üks demagoogia, mille antud juhul tõid välja streiki alustanud arstid, tekitab vastudemagoogia. Kui üks demagoogitseb ja teine jääb vaoshoituks ja ratsionaalseks, kõlaks avalikkuses ainult ühe poole sõnum. Siin kehtib vanasõna: pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad," lausus Rull.  

Hetkel kuum