Indrek Kald • 19. november 2012 kell 5:35

Ansip ja Parts täna koos Eesti ettevõtjatega Soomes

Peaminister Andrus Ansip sõidab täna hommikul koos majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsu, haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ning teadlaste ja äridelegatsiooniga visiidile Soome.

Seal toimub Eesti ja Soome ühine teadus- ja arendusnõukogu istung ning majandusfoorum. Plaanis on ka ametlik kohtumine Soome peaminister Jyrki Kataineniga.

Visiidi eesmärgiks on soodustada koostööd teadus- ja arendustegevuses nii ülikoolide kui ettevõtete vahel. Mõlemad riigid soovivad tõsta piirkonna atraktiivsust ettevõtluse ja investorite jaoks kui kiiresti arenevat, mitmekesist ja integreerunud regiooni. Samuti soovivad pooled leida koos paremaid lahendusi uutele väljakutsetele.

Eesti teadus- ja arendusnõukogu ning Soome teadus- ja innovatsiooninõukogu kolmandal ühisistungil räägitakse teaduse ja arenduse investeeringutest Eestis ja Soomes ning olulisematest väljakutsetest. Lisaks arutatakse ühisistungil avaliku- ja erasektori koostöö rolli aitamaks kiiresti arenevaid ja innovaatilisi ettevõtteid oma tegevuste laiendamisel rahvusvahelisel turul.

Ühisistungil osalevad mõlema riigi peaministrid ning haridus- ja teadusministrid. Lisaks Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister ning Soome keskkonnaminister. Soome poolt osalevad istungil Tampere Ülikooli rektor Kaija Holli, Soome Akadeemia president Heikki Mannila, Helsingi Ülikooli professor Arto Mustajoki, Saimaa rakendusteaduste ülikooli rektor Anneli Pirttilä, Soome tehnoloogia ja innovatsiooni fondi TEKES direktor Pekka Soini, Soome kaubanduskojast Matti Tukiainen, Aalto Ülikooli professor Päivi Törmä ja Soome riigisekretär Olli-Pekka Heinonen.

Eestist osalevad istungil teadus- ja arendusnõukogu liikmed Nordic Investment Bankist Gunnar Okk, kaubandus-tööstuskojast Toomas Luman, IT-Kolledžist Linnar Viik, Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm, Tallinna Tehnikaülikooli rektor Andres Keevallik, Helsingi ülikoolist Mart Saarma ja Eesti Teaduste Akadeemia president Richard Villems. Lisaks peaministri nõunikuna Mati Karelson, teaduse asekantsler Indrek Reimand haridus- ja teadusministeeriumist ning majandusarengu osakonnajuhataja Tea Danilov majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist.

Peaministrite kahepoolsel kohtumisel vaadatakse üle kahepoolsete suhete hetkeseis, räägitakse Euroopa Liidu rahanduse ja majanduse olukorrast ning uue eelarve ettevalmistamisest. Samuti on plaanis koordineerida tegevust erinevatel energeetika teemadel.

Visiit ja foorum korraldatakse koostöös välisministeeriumi ja Eesti saatkonna, kaubandus-tööstuskoja, Soome kaubanduskoja ning EASi Helsingi esindusega.

Hetkel kuum