Romet Kreek • 17. detsember 2012 kell 8:55

Danske: Läti on lähedal eurole üleminekule

Läti püüab võtta 1. jaanuaril 2014 kasutusele euro, astudes euroala 18. liikmeks, kirjutas Danske Bank.

Läti on väga lähedal kõigile euroga liitumise kriteeriumite täitmisele, kuid jätkuvalt on tarvis Euroopa Komisjoni positiivset otsust, teatas pank.

Läti valitsuse poolt aastail 2009–11 vastu võetud karm eelarve kohandamine on olnud väga valus ja kindlasti ei olnud see populaarne. Kärpemeetmed on osutunud edukateks, viies eelarve kontrolli alla ning mõõdukas majanduse taastumine käib juba mõnda aega.

Karm eelarvepoliitika ja majanduse jätkuv taastumine muudavad võimalikuks Maastrichti eelarvekriteeriumi täitmise. Läti võlg moodustas 2012. teise kvartali seisuga 43 protsenti SKPst. Selle aasta eelarvepuudujääk tuleb tõenäoliselt alla kolme protsendi.

"Novembris täitis Läti inflatsioonikriteeriumi," kirjutas Danske vanemanalüütik Violeta Klyviene. "12 kuu keskmine harmoniseeritud inflatsioon oli 2,5 protsenti ja madalam Maastrichti nõutust. Kolme madalama inflatsiooniga Euroopa liidu maa inflatsioon oli 1,5 protsenti. On vaid väike risk, et inflatsioon Lätis ja ELi madalaim inflatsiooniga maades liiguvad eri suundades," lisas ta.

Ja lõpuks, Läti ei täida praeguses kontekstis pikaajalise intressimäära kriteeriumi arvestades euroala valitusse võlakirjade dünaamikat, kuid see on pigem formaalsus kui eurole ülemineku takistus.

Euroopa Komisjon avaldab oma hinnangu Lätile tuleva aasta suvel.

Hetkel kuum