Romet Kreek • 17 jaanuar 2013

Nordea: kõigepealt hakkavad tõusma pikaajalised intressid

Euriboride tõus on olnud suhteliselt marginaalne võrreldes pikemaajaliste swapiintressidega (näiteks 2 aastat, 5 aastat ja 10 aastat), mis on detsembri lõpust tõusnud umbes 0,2 protsenti, kirjutas Nordea analüütik Tõnu Palm. 

„Intresside tõus algab tavaliselt pikkadest intressidest, kui turuosaliste riskivalmidus ning ootused majanduskasvule ja inflatsioonile kasvavad. Täna saame rääkida riskivalmiduse kasvust, samas kui euroala majanduse väljavaade püsib käesolevaks aastaks kasin. Seega tiba vara rääkida intresside kasvu trendist,“ ütles ta.

„Ei saa välistada, et 2 aasta swapiintresside tase 0,297% (mis lihtsustatult on kui euriboride keskmine ootus 2 aasta perspektiivis), mis saavutati detsembrikuus, võib jääda põhjaks või vähemasti on põhjale juba väga lähedal. Riskid on suuremad, et näeme aastases horisondis kõrgemaid intresse, samas majanduse fundamentaalnäitajate alusel oleks põhjendatud kui intresside jõulisem kasv jääks järgmisse aastasse,“ jätkas Palm.

Nordea intressistrateegide ootus on, et Euroopa Keskpanga refinantseerimise määr jääb 0,75 protsendile ja  kolme kuu euribor võib aasta lõpuks tõusta kuni 0,30 protsendi võrra. Turgude ootus on tagasihoidlikum 0,17 protsendine tõus.

Hetkel kuum