Ken Rohelaan • 8. aprill 2013
Jaga lugu:

Airbus trügib Boeingu kodupinnale

Airbus teeb algust esimese tehasega USA-s, kus firma hakkab oma lennukeid kokku panema.

"See on meie jaoks tähtis päev," ütles Airbusi tegevjuht Fabrice Bregier. "See tähendab, et meist saab ainuke lennuettevõte maailmas, kellel on tootmisliinid Ameerikas, Euroopas ja Aasias."

Airbus kavatseb palgata 1000 töötajat uude tehasesse Mobile'is Alabama osariigis. Esimene töötaja palgati eelmisel kuul ning järgneva 18 kuuga soovitakse jõuda nii kaugele, et tootmist saaks alustada 2015. aastal.

Praeguse seisuga hakatakse tehases ehitama vaid Airbus A320 ja A320neo mudeleid. Samas võidakse tulevikus hakata konkureerima Boeinguga sõjaväelennukite tellimislepingute nimel. Seni on USA riik eelistanud Boeingut, kuna lennukeid ehitatakse koduriigis ameeriklaste tõõjõuga, kuid Airbusi teatel hakatakse nüüd Pentagoni lepingutele tugevamat konkurentsi pakkuma.

Viimasel ajal on Airbus hakanud Boeingut survestama piirkondades, kus viimane on pikka aega domineerinud. Näiteks e elmisel kuul sai Airbus 20 miljardi dollari suuruse tellimuse Indoneesiast Lion Airilt, kes oli pikka aega olnud Boeingu üks lojaalsemaid kliente.

Hetkel on Airbus läbirääkimistes British Airiga, kes ostaks 7 miljardi dollari eest A350 laia kerega lennukeid, mis asendaksid Boeingu 777 mudeleid.

Pariisi aktsiaturul tõusis Airbusi omanik European Aeronautic Defence and Space Company NV 1,12%, aastaga on ettevõtte aktsiahind kerkinud 26,15%.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum