Alyona Stadnik • 11. aprill 2013
Jaga lugu:

EA Reng: 50% projektirahast kulub lolluste peale

Arhitektuuri- ja projekteerimisbüroo EA Reng juhi ja asutaja Jüri Rassi hinnangul projekti käigus arvestatakse palju riskidega ja seetõttu pannakse ka 50% projektirahast  nö. lolluste peale.

Jüri Rass rääkis tänasel Äripäeva teemaveebi ehitusuudised.ee korraldatud seminaril "Kuidas muuta ehitussektor 4 korda efektiivsemaks" Rail Balticu projektist, kus esimese vaatluse ajal nad panid projekti hinnaks kahekordse summa, mis sisaldas juba kõike riske. "Me kujutasime ette, mida me kõike peame tegema selle projekti käigus," märkis Rass.

Kuna hanke tingimusi muudeti, siis teise vaatluse ajal sai EA Reng esitada juba peaaegu poole väiksema hinnapakkumise.

Tööviljakus Eestis. "Tuleb vaadata peeglisse ning arvestada, et ongi meie tööviljakus madalam kui Soomes. See 50% tuleb ümbritsevast keskkonnast, seda on raske, aga mitte võimatu mõjutada.50% tuleneb meie töötavadest, töökultuurist,  töökommetest, suhtumisest ja mõtlemisest ja nõukaajast. See on asi, mille saame käsile võtta," märkis Rass.

Tööviljakuse allikad on Rassi sõnul investeeringud, tehnoloogia ja inimesed. "Mõistsime, et tehnoloogia on koht, kuhu me peame suunama teraviku, see on suhtumine, mõtlemine, juhtimine, koostöö, meeskonna ja peremehetunne. Otsustasime, et juurutame uue BIM tehnoloogia, mis on koostööplatvorm kogu meeskonnale," rääkis Rass oma kogemusest.

Tema sõnul BIM tehnoloogia väldib raiskamist ja välistab raiskajad, sest paraneb suhtlemine ja koostöö ning tõuseb tööviljakus.

Hea teada:

BIM tehnoloogiaga projekteerimisel luuakse virtuaalne 3-mõõtmeline mudel, mis sisaldab peale geomeetria ka kõiki valmiva hoone olulisi parameetreid. Mudel on hoone vastava valdkonna objektide andmebaas. Objektidel on oma määratud omadused nagu näiteks materjal, hind, värvus, kaal, kihid jne.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas