2. mai 2013
Jaga lugu:

Palganumber paljuski uudishimu teenistuses

Avalikud palganumbrid muudaksid tööturu läbipaistvamaks ja annaksid töövõtjatele võimaluse palkasid võrrelda, leidis Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Mertsina sõnul muudaks läbipaistvam tööturg palganumbrite avalikustamise efektiivsemaks - info liigub kiiremini, töövõtjatel on võimalus oma palkasid võrrelda ning leida hõlpsamini oma oskustele ja vajadustele sobivam töö.

"Tööturu läbipaistvus vähendab ka kunstlikke palgalõhesid," selgitas Mertsina. "Samas, tööturg muutuks läbipaistvamaks vaid juhul, kui võrreldakse omavahel õigeid asju. Lihtsalt sarnaste ametikohtade töötasude võrdlemine ei pruugi positiivset tulemust anda, sest põhjused palgaerinevuste või, miks ka mitte, nende sarnasuse kohta jäävad selgitamata."

Mertsina toob näite, et valitsemissektoris on palgad juba pikemat aega avalikud. "Eraldi teema on avaliku sektori juhtide või juhtkonna palkade avalikustamine, mille kohta on suurem avalik huvi ja võrdlussoov teiste, sealhulgas erasektori juhtidega," ütles ta. "Asutuste üksikute töötajate töötasu avalikustamine rahuldab minu arust pigem uudishimu."

Autor: Alyona Stadnik, Kiiev, Ave Lepik

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum