• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  LHV: valuutasõda käib täie hooga

  LHV Panga maakleri Risto Sverdliku sõnul on keskpankade valuutasõda käimas praegu täie hooga, kuid Jaapani keskpanga otsus nõrgestada jeeni mõjutab Eestit väga vähe.

  „Kõik maailma peamised – ja ka väiksemad – keskpangad on järjest suurendamas rahatrükiprogrammi mahtu, mille eesmärk on kõigil sama: langetada oma valuuta suhtelist väärtust, et seeläbi muuta oma riigi ekspordisektor konkurentsivõimelisemaks. Valuutasõda on käimas täie hooga. Lisaks USA Föderaalreservile, Euroopa Keskpangale, Inglismaa keskpangale ja Jaapani keskpangale, kes on ülilõdva monetaarpoliitikat rakendanud juba pretsedenditult pikka aega, on ka väiksemad keskpangad sunnitud ennetavaid samme astuma, et oma eksportijaid kaitsta,“ ütles Sverdlik.
  Jaapani otsus jeeni nõrgestada Eesti majandusele otsest mõju ei avalda, kuna Jaapan pole Eestile suur kaubanduspartner. „Kaubanduspartnerina on Jaapani tähtsus Eesti jaoks marginaalne: ekspordi- ja impordimahu osakaal on 2012. aasta andmete kohaselt vastavalt 0,5% ja 0,27%,“ lisas ta.
  Sverdliku sõnul on Jaapani jeenil kui ka Austraalia dollaril edasine langemissruum olemas. „Nädalavahetusel toimunud G7 kohtumisel ei sattunud Jaapani viimase poole aasta sammud otsese kriitikatule alla, millest tulenevalt võib lähiajal jeen veel edasigi langeda. Austraalia dollar on tugevalt seotud Hiina kui Austraalia peamise kaubanduspartneri käekäiguga, seega kui Hiina (ja kogu maailmamajanduse) kasv peaks näitama edasisi jahtumise märke, oleks loogiline eeldada ka Austraalia dollari edasist langust.“
  Austraalia dollar on viimase kuuga langenud USA dollari suhtes ligi 6% ja euro suhtes ligi 6,5%. Jeen on viimase kuue kuuga langenud nii euro kui ka USA dollari vastu enam kui 30%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.