Romet Kreek • 26. juuni 2013 kell 11:08

Poola kaalub oma II samba likvideerimist

See, mille suhtes hoiatas investeerimiskonverentsil Varssavis arenevate turgude guruinvestor Mark Mobius, on teoks saamas.

Mobius hoiatas Poolat, et nad ei valiks Argentina teed, millise võrdluse peale olid toona Poola rahandusministeeriumi ametnikud päris pahased.

Poola aktsiaturg kukkus täna kümne kuu madalaimale tasemele.

Tänasel pressikonverentsil kell 10 Kesk-Euroopa aja järgi pidi Poola valitsus avalikustama kolm alternatiivset soovitust pensionisüsteemi kohta, kirjutas Gazeta Wyborcza vahendab Bloomberg.

Kaks stsenaariumit kolmest toovad endaga kaasa pensionifondidesse raha kogujate varade omastamise riigi poolt juhitud sotsiaalfondi välja arvatud juhul, kui liitunud ei tee avaldust, soovides jääda praegusesse fondi. Kolmas stsenaarium näeb ette, et praegu fondide käes olevatest 120 miljardi zloti ehk 36,3 miljardi dollari ulatuses valitsuse võlakirju tühistatakse.

„Esimene ja teine stsenaarium on aktsiaturule negatiivsed uudised, kuna need sisuliselt piiravad raha sissevoolu pensionifondidesse,“ ütles PKO Bank Polski analüütik Artur Iwanski.

Valitsus vaatab üle kolmesambalise pensionisüsteemi teist sammast, mis loodi 1999. aastal.

Valitsus kärpis mullu eelarvepuudujääki plaanitust vähem, kuna majandus aeglustus. 2014. aastaks peab riik viima eelarvepuudujäägi ELi poolt maksimaalselt lubatud 3% sisse. Samuti peab riik tegelema võlalaega, hoides võla allpool 55% taset. Vastasel korral jõustuvad kasinusmeetmed.

Kaks aastat tagasi riisus Ungari valitsus enam kui 13 miljardi dollari eest pensionifondidesse raha kogunud inimeste säästusid, et täita ELi defitsiidieesmärki ja vähendada riigivõlga, tühistades pensionifondides oleva riigivõla.

Poola pensionifondides on 280 miljardit zlotti ehk 88,2 miljardit dollarit varasid, millest 120,2 miljardit on valitsuse võlapaberid ja 110,8 miljardit zlotti aktsiad.

Juuni keskpaiku kirjutas Reuters, et Poola valitsus ei ole rahul sellega, et Poola pensionifondid on jäänud tootluselt alla võrdlusindeksitele.

Kui Poola pensionifondid oleksid juhtinud varasid passiivselt ja saavutanud turuindeksite tootluse, 2000. aastast  2012. aastani, peaksid varad olema 12% suurmad, kui need on. Poola pensionifonde juhitakse aktiivselt, et lüüa turu tootlust, kuid nad saavad kriitikat osadelt poliitikutelt, et fondivalitsejad võtavad suhteliselt kõrgeid valitsemistasusid. Valitsusel oleks tarvis raha, millega toetatakse pensionisüsteemi, kuna see on löönud augu riigi rahaasjadesse ning on viinud nii suurema riigivõla kui ka eelarvedefitsiidini. Pensionäridelt võetakse aktiivse valitsemise tasusid, kuid tulemus on hullem, kui passiivselt juhitud strateegiatel.

 

Hetkel kuum