Romet Kreek • 3. juuli 2013 kell 12:22

Euroopa lõdvendas suhtumist fondijuhtide tasupiirangutesse

Europarlamendi liikmed kutsusid täna üles rakendama fondijuhtidele rahas makstavate preemiate piiranguid, kuid eemaldusid nõudest, et aasta algul räägitud pankurite karmid preemiapiirangud laieneksid ka fondijuhtidele, vahendab Reuters.

Parlamendiliikmed leidsid, et fondijuhid peaksid saama suurema osakaalu preemiast fondiosakutes, lükates väljamakse kaugemasse tulevikku. Enne jõustumist peavad ELi liikmesmaad ka seaduseelnõu heaks kiitma.

„Investorikaitse seisukohast on see must päev,“ ütles Saksa parlamendiliige Sven Giegold, kes nõudis fondijuhtide preemiate karmi piiramist.

Euroopas on paljud süüdistanud pankade preemiakultuuri vastutustundetus riskivõtmises, mis tõi lõpuks üleilmse finantskriisi.

Kuid selgus, et võimatu on saavutada heaksiitu fondijuhtide reeglitele, kuna erinevalt pankadest ei ole neid võimalik süüdistada finantskriisis. Pensionifondide valitsejates nähakse finantsstabiilsusele väikest ohtu.

Kui nõrgemad reeglid jõustuvad, hakkavad need kehtima fondivalitsejatele, kes juhivad umbes 6 triljoni eurose kogumahuga fonde. Piirang ei puuduta erakapitalifonde (private equity) ega ka riskifonde.

Hetkel kuum