• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Hooaja avapauk uue dirigendi juhtimisel

  Rahvusvahelisel muusikapäeval Eesti Muuusikanõukogu interpretatsioonipreemiaga tunnustatud Tallinna Kammerorkester (TKO) alustab uut hooaega paljulubavalt – koos uue peadirigendiga.

  Hooaja avakontserdil  astub Risto Joost esimest korda publiku ette TKO peadirigendina. Viljakat ja põnevat koostööd on tehtud viimastel hooaegadel palju, kuid Risto Joosti asumine tööle peadirigendi ametikohale tõotab tuua nii publiku kui ka orkestri jaoks veelgi rohkem värskeid ideid ja suurepärase kvaliteediga kontserte.
  Virtuoossed solistid. Kontserdi kavas on Elleri Muusika keelpillidele, Šostakovitši  Klaverikontsert nr 1, Kõrvitsa Laul Sõpradele ja  Tšaikovski  Keelpilliserenaad.
  Solistina astub üles Eesti noorema põlvkonna üks väljapaistvamaid pianiste Sten Lassmann, kelle kohta Toomas Velmet on kirjutanud ajalehes Sirp: “Sten Lassmann on igal kontserdil kuulajate tähelepanu võitnud virtuoosse, orkestraalse pianismiga ning samaaegselt võimega targalt süveneda esitusel teoste üksikasjadesse.” Tema esituses kõlab Dmitri  Šostakovitši Klaverikontsert nr 1.
  Šostakovitš oli ka ise suurepärane panist. Tema esimene instrumentaalkontsert  võeti 80 aastat tagasi autori soleerimisel väga hästi vastu ning sai kiiresti 20. sajandi klaveriliteratuuri üheks populaarsemaks kontserdiks. Kontserdi koosseis on eriline – keelpilliorkester, klaver ja soolotrompet – trompeti partiid mängib kontserdil Indrek Vau.
  Teos on lakoonilise, tihti satiirilis-parodeeriva väljenduslaadiga, neoklassitsistlikus stiilis, kus kostab tsitaate nii Haydni, Beethoveni kui ka Šostakovitši enda teostest.
  Kavas Tšaikovski lemmikteos. Pjotr Tšaikovski Serenaad keelpilliorkestrile (1880) on üks tähtsamaid teoseid keelpilliorkestri repertuaaris. Ka Tšaikovksi ise hindas seda oma loomingus kõige kõrgemalt. Teose esimene osa, Pezzo in forma di sonatina (Pala sonatiini vormis) on Tšaikovski sõnul austusavaldus oma iidolile Mozartile, kes teatavasti on loonud kuulsaima teose selles žanris – “Väike öömuusika”.
  Kirjas Tallinnast pärit Peeter Jürgensonile, kellest oli Moskvas saanud Venemaa suurim noodi­kirjastaja, teatas Tšaikovski: “Ei tea, kas sellest, et see on minu viimatine vaimusünnitis, või siis sellest, et ta tõesti päris kenakesti välja on tulnud, aga ma nii hirmsasti armastan seda serenaadi, ja meeletult tahaks teda nii ruttu kui võimalik ilmavalgele lasta.”
  Tallinna Kammerorkestri  20. aastapäeva puhul kirjutas Tõnu Kõrvits orkestrile hooaja avakontserdiks veel ka pühendusteose  “Laulu sõpradele”, mis kõlab homme õhtul Mustpeade majas esiettekandes.
   
  Kontsert
  Tallinna Kammerorkestri hooaja avakontsert
  05.10 kl 19 Tallinnas Mustpeade maja valges saalisPiletid: 8–12 eurotwww.tko.ee
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Tesla aktsia on kevadest alates jõuliselt taastunud
Tesla aktsia on viimastel kuudel tublisti tõusnud, mis on osalt tingitud sellest, et investorite hinnangul saab elektriautode tootja kiibipuudusega paremini hakkama kui konkurendid, kirjutab Bloomberg.
Tesla aktsia on viimastel kuudel tublisti tõusnud, mis on osalt tingitud sellest, et investorite hinnangul saab elektriautode tootja kiibipuudusega paremini hakkama kui konkurendid, kirjutab Bloomberg.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.